Alija Izetbegović: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 1.234 bajta ,  prije 4 godine
nema sažetka izmjene
No edit summary
No edit summary
*[[Bakir Izetbegović]]
**"Imao je težak, ali junački život." (obilježavanje 90. godišnjice od rođenja Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju "Kovači")
**"Mislim da se prvi put dodjeljuje ova nagrada i da su napravili dobar izbor za prvog dobitnika, za našeg rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića. Alija je učinio sve da se sačuva mir, da ne dođe do rata, a kada je došlo do rata, osim što je učinio sve da ne izgubi taj rat, učinio je sve da se postigne mir, pa makar i nepravedan mir." (komentar na dodjelu nagrade "Nagrada mira Kadesh" koja je Aliji dodijeljena posthumno na Međunarodnom simpozijumu o miru, jednakosti i bratstvu Kadesh krajem septembra 2017. godine, pod organizacijom Univerziteta Hetit [https://faktor.ba/vijest/alija-izetbegovic-prvi-je-dobitnik-nagrade-mira-kadesh-jer-je-ucinio-sve-da-se-sacuva-mir-266444])
**"Neophodno je čuvati sjećanje na Aliju Izetbegovića, jer je on simbol jednog vremena u kojem smo tražili svoju državnost, kada su Bošnjaci vratili svoje ime, kada su vratili ime svom jeziku, i kada je napravljen jedan ogroman historijski pomak." (obilježavanje 91. godišnjice od rođenja Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju "Kovači", [http://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljezena-91-godina-od-rodjenja-alije-izetbegovica-sacuvati-sjecanje-na-simbol-jednog-vremena/160808038])
**"Nismo se umorili u borbi za BiH, jer nemamo alternativu. Oni koji je ne vole, imaju alternativu. Ovaj skup danas pokazuje da je Alija Izetbegović i dalje prisutan u srcima ljudi. Imali smo veliki skup na Kovačima, njegove ideje poput ove i dalje su aktuelne i za njih ćemo se izboriti. Imamo njegove poruke i pisane i izrečene. Način na koji je on vodio politiku deset godina naučio nas je da poštujemo svakoga ko voli ovu zemlju i sve njene građane, te da se borimo za ravnopravnost svih na svakom pedlju ove zemlje." (povodom 12. godišnjice od smrti Alije Izetbegovića na mezarju Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu)
**"Beretka s onim bijelim ljiljanima, koju je Izetbegović nosio, ima neotuđivo mjesto, pored neprobojnog prsluka Aljendea i Gandijevog sarija od bijelog platna. I znam, taj čovjek nije bilo ko." (tokom svojih čestih posjeta za vrijeme agresije na BiH)
**"On je propovijedao islam tolerancije, dobrohotnosti i umjerenosti, građanski islam, a mi ga nismo slušali. On je 1992. godine preklinjao Evropu da intervenira, upozoravao Fransou Miterranda da u BiH postoje koncentracioni logori. Fransoa Miterrand to nije slušao. Mi nismo slušali Izetbegovića, kao što nismo slušali ni Masuda, a onda je poginulo 200.000 ljudi u BiH i došao rat na Kosovu, što smo mogli izbjeći da smo ga slušali. On je bosanski De Gol. Njegov kredo je bio islam, ali također i demokratija i multietičnost." (Za novinarsku agenciju Anadolija, povodom devete godišnjice smrti Alije Izetbegovića)
 
*[[Binali Yildirim]]
**"Alija Izetbegović bio je mudrac koji je u teškim uslovima na Balkanu, u Bosni i Hercegovini, osigurao mir, sam je za to platio cijenu, ali nije dozvolio da tu cijenu plati i njegov narod." (na dodjeli nagrade "Nagrada mira Kadesh" koja je Aliji dodijeljena posthumno na Međunarodnom simpozijumu o miru, jednakosti i bratstvu Kadesh krajem septembra 2017. godine, pod organizacijom Univerziteta Hetit [https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/turska-aliji-izetbegovicu-posthumno-dodijeljena-nagrada-mira-kadesh])
 
*[[Bogić Bogićević]]
Anonimni korisnik

Navigacija