Husein Kavazović

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Husein efendija Kavazović
Reisu-l-ulema Husein ef Kavazovic 2015.jpg
reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH
Rođenje 3. juli 1964.
Jelovče Selo, Gradačac, BiH
 • "Ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili hanefije; ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci." (Džuma-namaz, hutba sa minbera Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu, 27. septembra 2019. [1])
 • "Ne znam šta će biti u budućnosti, ali znam šta se sada dešava. Mi imamo krajeve gdje se negira bosanski jezik, imamo krajeve gdje se Bošnjacima ne dozvoljava zaposlenje, na svaki način im se otežava život." (intervju za N1 Pressing, 06.06.2016., [2])

Drugi o njemu[uredi]

 • Diko Vračić
  • "Mislim da je bilo divno izlaganje sve trojice kandidata za reisu-l-ulemu, od kojih mi se najviše svidio program sadašnjeg reisu-l-uleme Kavazovića. Govori o toj jedinstvenosti, da smo se svi, zajedno, ujedinili. Zato je toliki broj glasova i dobio muftija, a sada reis Kavazović Husein." (24. septembra 2019., prenosi DW, [3])
 • Enes Karić
  • "Imam u vidu tri za mene vrlo važne stvari. Prva, nakon poratnih godina u kojima je reisu l-ulema bio dr. Mustafa Cerić (do 2012), reisu l-ulema dr. Husein ef. Kavazović imao je zadaću da težište djelovanja i rada Islamske zajednice pomjeri prema njoj samoj. Mislim da je to reisu l-ulema Kavazović odlično uradio. Nastavio je i na koristan način produbio dijalog među vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, a Islamsku zajednicu je, barem što se vidi spolja, odmakao od stranačke politike". Drugo, reisu l-ulema dr. Husein ef. Kavazović pokazao se kao vjerski predvodnik srednjeg puta, učenog ali nenametljivog nastupa, umjerenog stava, uravnotežene riječi, mudrog postupka i strpljivog podnošenja vrlo teških vremena. Treća važna stvar, reisu l-ulema dr. Husein ef. Kavazović pokazao se i kao čovjek koji se ne boji promjena. Zajednica je dobila mnoge nove i mlađe muftije, nove i mlađe dekane na svojim fakultetima, nove rukovodioce u institucijama i nove imame u mnogim mjestima. Mislim da je to, također, radio, vrlo često, uspješno i strpljivo, očitujući jednu mudru strategiju u vođenju Islamske zajednice." (stavovi za Radio Sarajevo, 3. septembra 2019., [4])
 • Esad Duraković
  • "Između ova dva kandidata koja spominjemo, dao bih prednost Kavazoviću." (povodom izbora u Islamskoj zajednici 2019. godine, za FACE TV, 11. oktobra 2019.)
 • Hilmo Neimarlija
  • "Smatram da je Kavazović kao reisul-ulema pokazao sposobnost djelotvornog spajanja vrhunskih dužnosti alima i odgovornosti lidera sa dobrohotnom, relaksirajućom osobnom smirenošću." (stavovi za Radio Sarajevo, 3. oktobra 2019., [5])
 • Mustafa Cerić
  • "Mom dragom Husein ef. Kavazoviću, koji će u novembru, ako Bog da, preuzeti sa menšurom i zvanično ovu veliku dužnost, čestitam od srca i želim da mu kažem da će imati u meni prijatelja, sugovornika i, naravno, onoliko koliko mu bude trebalo, nasira, da mu pomognem da ovu dužnost obavi bolje, efikasnije nego što sam je ja obavljao. A ja sam siguran da će on to znati." (čestitka Huseinu povodom imenovanja za reisu-l-ulemu, 24. septembra 2019. prenosi DW, [6])
 • Mustafa Spahić
  • "Mislim da je predizborna aktivnost, posebno što se tiče sadašnjeg reisu-l-uleme koji u prvom mandatu, Husein ef. Kavazović, tekla kao što je i čitav njegov dosadašnji sedmogodišnji mandat tekao. Dakle, prirodno, jednostavno, vjerno, uvjerljivo, razumno, razborito, umjereno, mudro, bez kakvog zalijetanja... Jedna kampanja u jednoj ravnoteži, jednoj sintezi." (intervju za Radio Sarajevo, 11. oktobra 2019., [7])
 • Semir Hambo
  • "Nenametljivi Kavazović u svom prvom mandatu koji privodi kraju u znatnoj mjeri je odvojio politiku od Islamske zajednice, djelovao je mirno i mudro u situacijama koje su zahtijevale odgovornost. Najeklatantniji primjer je napad na Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine, kada je Kavazović u odsudnom trenutku pozvao na smirenost i dostojanstvo. Njegov prvi mandat se ocjenjuje kao optimalan balans u djelovanju Islamske zajednice između svjetovnog i duhovnog. U trenucima političke napetosti, uoči izbora, Kavazović je držao distancu i upućivao poruke koje, izuzev državnog patriotizma, nisu dale naslutiti naklonjenost određenoj politici." (2. oktobra 2019., Klix.ba [8])
 • Senada Tahirović
  • "2012. godine izborno tijelo je dalo povjerenje sadašnjem reisu-l-ulemi Kavazoviću i njegovom reformskom programu, tada nazvanom program kontinuiteta i noviteta. Danas, nakon sedam godina vrlo jasno se može utvrditi da je on to povjerenje opravdao." (za Vijesti.ba, 10. oktobra 2019. [9])