Idi na sadržaj

Husein Kavazović

Izvor: Wikicitati
Husein efendija Kavazović
reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH
Rođenje3. juli 1964.
Jelovče Selo, Gradačac, BiH
 • "Ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili hanefije; ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci." (Džuma-namaz, hutba sa minbera Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu, 27. septembra 2019. [1])
 • "Ne znam šta će biti u budućnosti, ali znam šta se sada dešava. Mi imamo krajeve gdje se negira bosanski jezik, imamo krajeve gdje se Bošnjacima ne dozvoljava zaposlenje, na svaki način im se otežava život." (intervju za N1 Pressing, 06.06.2016., [2])

Drugi o njemu[uredi]

 • Diko Vračić
  • "Mislim da je bilo divno izlaganje sve trojice kandidata za reisu-l-ulemu, od kojih mi se najviše svidio program sadašnjeg reisu-l-uleme Kavazovića. Govori o toj jedinstvenosti, da smo se svi, zajedno, ujedinili. Zato je toliki broj glasova i dobio muftija, a sada reis Kavazović Husein." (24. septembra 2019., prenosi DW, [3])
 • Enes Karić
  • "Imam u vidu tri za mene vrlo važne stvari. Prva, nakon poratnih godina u kojima je reisu l-ulema bio dr. Mustafa Cerić (do 2012), reisu l-ulema dr. Husein ef. Kavazović imao je zadaću da težište djelovanja i rada Islamske zajednice pomjeri prema njoj samoj. Mislim da je to reisu l-ulema Kavazović odlično uradio. Nastavio je i na koristan način produbio dijalog među vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini, a Islamsku zajednicu je, barem što se vidi spolja, odmakao od stranačke politike". Drugo, reisu l-ulema dr. Husein ef. Kavazović pokazao se kao vjerski predvodnik srednjeg puta, učenog ali nenametljivog nastupa, umjerenog stava, uravnotežene riječi, mudrog postupka i strpljivog podnošenja vrlo teških vremena. Treća važna stvar, reisu l-ulema dr. Husein ef. Kavazović pokazao se i kao čovjek koji se ne boji promjena. Zajednica je dobila mnoge nove i mlađe muftije, nove i mlađe dekane na svojim fakultetima, nove rukovodioce u institucijama i nove imame u mnogim mjestima. Mislim da je to, također, radio, vrlo često, uspješno i strpljivo, očitujući jednu mudru strategiju u vođenju Islamske zajednice." (stavovi za Radio Sarajevo, 3. septembra 2019., [4])
 • Esad Duraković
  • "Između ova dva kandidata koja spominjemo, dao bih prednost Kavazoviću." (povodom izbora u Islamskoj zajednici 2019. godine, za FACE TV, 11. oktobra 2019.)
 • Fahrudin Radončić
  • "Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se, na poziciji vjerskog lidera, pokazao kao čovjek koji zna, umije i razumije svoju ulogu i njenu važnost i mislim da i on i mi možemo da budemo ponosni načinom kako je do sada obavljao svoju dužnost." (reakcije na otvorena pisma odnosno SDP-ov i NIP-ov pokušaj vođenja debate sa Islamskom zajednicom i reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem zbog govora u Karićima, 5. augusta 2022., N1 Info [5])
 • Hilmo Neimarlija
  • "Smatram da je Kavazović kao reisul-ulema pokazao sposobnost djelotvornog spajanja vrhunskih dužnosti alima i odgovornosti lidera sa dobrohotnom, relaksirajućom osobnom smirenošću." (stavovi za Radio Sarajevo, 3. oktobra 2019., [6])
 • Mirnes Kovač
  • "Ovo je nedopustiv način komunikacije s temeljnom institucijom muslimana ove zemlje. Islamska zajednica ima svoje principe i ima pravo da govori, da upozorava. Reisu-l-ulema Husein Kavazović nije zaslužio ovakav odnos prema njemu." (reakcije na otvorena pisma odnosno SDP-ov i NIP-ov pokušaj vođenja debate sa Islamskom zajednicom i reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem zbog govora u Karićima, 5. augusta 2022., N1 Info [7])
 • Mustafa Cerić
  • "Mom dragom Husein ef. Kavazoviću, koji će u novembru, ako Bog da, preuzeti sa menšurom i zvanično ovu veliku dužnost, čestitam od srca i želim da mu kažem da će imati u meni prijatelja, sugovornika i, naravno, onoliko koliko mu bude trebalo, nasira, da mu pomognem da ovu dužnost obavi bolje, efikasnije nego što sam je ja obavljao. A ja sam siguran da će on to znati." (čestitka Huseinu povodom imenovanja za reisu-l-ulemu, 24. septembra 2019. prenosi DW, [8])
 • Mustafa Spahić
  • "Mislim da je predizborna aktivnost, posebno što se tiče sadašnjeg reisu-l-uleme koji u prvom mandatu, Husein ef. Kavazović, tekla kao što je i čitav njegov dosadašnji sedmogodišnji mandat tekao. Dakle, prirodno, jednostavno, vjerno, uvjerljivo, razumno, razborito, umjereno, mudro, bez kakvog zalijetanja... Jedna kampanja u jednoj ravnoteži, jednoj sintezi." (intervju za Radio Sarajevo, 11. oktobra 2019., [9])
 • Ramiz Salkić
  • "Cijenjeni reisu-l-ulema dr. Huseine ef. Kavazoviću, Vi koji ste bili na braniku Bosne i Hercegovine od prvih dana agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji ste logoraš HVO logora, koji ste hrabro pozvali da se sačuvaju pravoslavne crkve i Srbi na teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, kada je vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba vršila genocid nad našom braćom i sestrama „sigurne zone“ UN Srebrenica, Vi koji ste proučili Fatihu nad svakom otkrivenom masovnom grobnicom u Podrinju, Vi koji ste zajedno sa povratnicima iz iste šerpe jeli grah u povratničkim kampovima pod šatorima, a niste morali, Vi bez kojeg, kao tuzlanskog muftije, nije tekao povratak u Posavinu, Brčko, Semberiju i naše Podrinje. Vi koji ste bili na čelu svih inicijativa za pronalazak lokacija za ukop ubijenih Bošnjaka Podrinja u mjestima gdje su svirepo ubijeni, Vi koji ste predvodili sve kolektivne dženaze u Podrinju kada je bilo najteže, Vi koji ste mudro i hrabro ustali i pozvali muslimane 11. jula 2015. godine u Potočarima da se okrenu prema Kibli, kada su Vučićevi obavještajci iscenirali incident da bace ljagu na preživjele žrtve genocida, Vi koji ste okupili 5. decembra 2015. godine intelektualce i zvaničnike muslimana Bošnjaka da potpišu zajedničku izjavu kao okvir vjerskog, političkog i civilnog djelovanja Bošnjaka u ovom vremenu. Vi kao vrhovni vjerski autoritet pozvani ste ukazivati muslimanima koje predvodite ko je po Vašem sudu dostojan podrške muslimana koje predvodite, a u isto vrijeme i poslati poruku političarima kakvi bi trebali biti da bi zaslužili podršku muslimana. (reakcije na negativna otvorena pisma pojedinih stranaka u Bosni i Hercegovini, 5. augusta 2022., Slobodna Bosna [10])
 • Semir Hambo
  • "Nenametljivi Kavazović u svom prvom mandatu koji privodi kraju u znatnoj mjeri je odvojio politiku od Islamske zajednice, djelovao je mirno i mudro u situacijama koje su zahtijevale odgovornost. Najeklatantniji primjer je napad na Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine, kada je Kavazović u odsudnom trenutku pozvao na smirenost i dostojanstvo. Njegov prvi mandat se ocjenjuje kao optimalan balans u djelovanju Islamske zajednice između svjetovnog i duhovnog. U trenucima političke napetosti, uoči izbora, Kavazović je držao distancu i upućivao poruke koje, izuzev državnog patriotizma, nisu dale naslutiti naklonjenost određenoj politici." (2. oktobra 2019., Klix.ba [11])
 • Senada Tahirović
  • "2012. godine izborno tijelo je dalo povjerenje sadašnjem reisu-l-ulemi Kavazoviću i njegovom reformskom programu, tada nazvanom program kontinuiteta i noviteta. Danas, nakon sedam godina vrlo jasno se može utvrditi da je on to povjerenje opravdao." (za Vijesti.ba, 10. oktobra 2019. [12])