Idi na sadržaj

Fatmir Alispahić

Izvor: Wikicitati
Fatmir Alispahić
Rođenje1966.
Tuzla, BiH
 • "Aliju Izetbegovića će vremena pamtiti kao jednog od najvećih mirotvoraca u povijesti civilizacije. On je vjerovao u mir i kada je svakome bilo jasno da je agresija na BiH stvarnost. I u vrijeme genocidne agresije, vjerovao je u mir, po svaku cijenu, jer je bio ubijeđen da je mir uvijek u prednosti, kao i dobrota. Nažalost, Izetbegovićevo mirotvorstvo nije doživjelo međunarodnu valorizaciju kakvu zaslužuje. On je prije desetine drugih morao dobiti Nobelovu nagradu za mir! Ne samo zbog toga što je posvjedočio da mu je mir vrijedniji od svega, već prije svega zbog toga što je u vremenima teških ratnih iskušenja uspio sputati i u konstruktivnu civilizacijsku energiju pretočiti opravdani gnjev naroda, izloženog genocidu i međunarodnoj zavjeri." (Dnevni avaz, 20.10.2003.)
 • "Činjenica da je komunizam činio zločine nad Bošnjacima, a istovremeno i vladao vremenom u kome su Bošnjaci napredovali poglavito u obrazovnom smislu, čini još složenijom obavezu distanciranja bošnjačke emocije od komunističkog zločinstva." ("Komunistički zločini nad Bošnjacima", 27. augusta 2012., Islamska zajednica u BiH, [1])
 • "Ima nešto u čemu ćemo se složiti s pederima: ta njihova bolest, ne može se zvati homoseksualizmom, već se treba zvati pederlukom, a kao politički projekt – pederizmom...Oni danas agresivno teže prikazivanju svoje suštine, i u jezičkom, i u manifestacionom obliku, i kad si o vrat vješaju natpise „Peder u duši“, i kad na „povorkama ponosa“ hodaju našminkani kao prostituke, polugoli, pijani i drogirani, kad jedni po drugima mokre i meljaju se izmetom, prezentirajuci narodu svoje devijantne običaje i opća demokratska dostignuća. (Saff, 2011)
 • "Kako zaštititi bosanske imperative kad katolici imaju Djeda Božičnjaka, a svjetovni dio Bosne Djeda Mraza? Kako se prepustiti Valentinovu kad u programu FTV nastupa katolički svećenik koji ujutro pripovijeda o Svetom Valentinu, a kad svjetovni dio Bosne 14. februar doživljava kao Dan zaljubljenih?" (Jutarnje novine, 20. februar 2005)
 • "Saznajemo da je komunizam pobio preko 100 miliona ljudi, za pola više nego što je stradalo u Drugom svjetskom ratu. Samo u Sovjetskom Savezu, kako piše Aleksandar Solženjicin, komunizam je ubio 66 miliona ljudi. Žrtve nacizma ne mogu negirati žrtve komunizma, i obratno, i otud je jalovo uspoređivati ova dva zla. Izuzev za one kojima je stalo da komunizam zaštite od jednakosti sa nacizmom i fašizmom." ("Komunistički zločini nad Bošnjacima", 27. augusta 2012., Islamska zajednica u BiH, [2])


Drugi o njemu

[uredi]
 • Abdulah Sidran
  • "Tekstove Fatmira Alispahića čitam kao neke heftične lektire, istina bolne lektire, istina nije lahko zaspati poslije čitanja njegovih tekstova. (Ljiljan, 19. 08. 2002.)
 • Esad Duraković
  • "Divim se hrabrosti tog čovjeka. Ponekad se pitam odakle mu tolika hrabrost. Ja toj hrabrosti srdačno aplaudiram." (Start, 19. 11. 2004.)
 • Džemaludin Latić
  • "Fatmir Alispahić radi to bolje od svih naših savremenika: lucidno, hrabro, uz duboku analizu pojava i događaja, sa jasnim ciljem. Vrag je odnio šalu; naša je glava u torbi; našem potomstvu su isplanirali da čisti cipele i nosa sladolede (veliko)srpskoj i (veliko)hrvatskoj gospodi, i zato treba čitati Fatmira Alispahića!" (Saff, 06. 01. 2006.)
 • Muhamed Filipović
  • "Lično cijenim Fatmira Alispahića. Smatram ga vrlo inteligentnim i vrlo sposobnim čovjekom koji veoma mnogo obećava. Njegovim osobitim kvalitetom smatram veliku osjetljivost prema situaciji u kojoj se nalaze Bosna, Bošnjaci i muslimani." (Dnevni avaz, 17. 05. 2003.)
 • Mustafa Šehović
  • "Ja sam jako sretan što sam prijateljovao sa Fatmirom Alispahićem, ali sam mu u mnogim trenucima i zavidio na njegovoj hrabrosti i moralnoj kuraži, kako je i pisao i borio se. Fatmira Alispahića mogu uporediti sa najvećim borcima u historiji, poput Zole, koji je branio nevinog Jevreja i dobio bitku. Moramo mirne duše reći da je Fatmir Alispahić savjest ovog grada. Fatmir Alispahić je zbog istine ugrozio svoju egzistenciju. Ali budite uvjereni da je svojim opusom, svojim djelovanjem kao intelektualac, spasio Tuzlu. Dok ima Fatmira Tuzla će biti slobodna i nikad neće zamračiti nebo nad Tuzlom. To su pravi pisci i vjerni sinovi ove zemlje." (31. 08. 1996.)
 • Nedžad Ibrišimović
  • "Čitajući Fatmirove knjige bio sam postiđen zbog svoje pasivnosti naspram svega što nam se dešava. Hvala Fatmiru što je u meni probudio taj stid, i hvala mu što mi je omogućio da mu se pridružim. Moj lider je bio Alija Izetbegović, a danas je moj lider Fatmir Alispahić." (Bosnjaci.net, 26. 02. 2006.)

Bibliografija

[uredi]