Idi na sadržaj

Nijaz Duraković

Izvor: Wikicitati
Nijaz Duraković
Rođenje1. januar 1949.
Smrt29. januar 2012.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • "Novim Ustavom SR BiH treba izričito zabraniti djelovanje mogućih partija u zemlji ili izvan granica SFRJ, čiji je cilj razbijanje zajedničkog života naroda BiH ili ugrožavanje bratstva i jedinstva i međunacionalnih odnosa u cjelini. [...] Samo u onoj mjeri u kojoj se drži radničko-klasne suštine svoje politike Savez komunista može odbijati one opcije koje bi da ga pretvore u zavađene nacionalne partije." (Akcenti iz referata Nijaza Durakovića, Oslobođenje, 8. prosinca 1989.)
  • "Bosna i Hercegovina ne može da igra na nacionalnu kartu i ona ne može biti branitelj ili protagonist bilo koje partikularne nacionalne politike ili pozicije. [...] Odbacujemo svaki koncept koji bi narode i narodnosti dijelio i sukobljavao po tome ko je više, a ko manje za Jugoslaviju, ko ima veće, a ko manje zasluge za njeno stvaranje i pobjedu socijalističke revolucije. [...] Odbacujemo i obnovljene teorije bošnjaštva, bez obzira na to da li se ono shvata kao nadnacionalna kategorija koja bi u sebi asimilirala postojeće nacionalne entitete u BiH, ili se, pak, tom teorijom bošnjaštvo želi rezervisati samo za Muslimane". (Akcenti iz referata Nijaza Durakovića, Oslobođenje, 8. prosinca 1989.)
  • "Borimo se za ravnopravnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu unutar jedinstvene SFRJ. To je, dakle, borba za socijalističku, federativnu Jugoslaviju, kao zajednicu ravnopravnih i zbratimljenih naroda i narodnosti koji u njoj žive i mi druge opcije nemamo, niti hoćemo da imamo." (Iskrivljene pretpostavke, Oslobođenje, 8. decembra 1989.)
  • "Imate one koji su iskreno za jačanje države BiH i njenih institucija i ove druge koji svaku pomisao i ideju o ukidanju dejtonskog situiranja entiteta u ustavnoj materiji BiH smatraju nacionalnom izdajom. A, zna se, "ovi drugi" su političari iz RS koji imaju istovjetno gledanje na poziciju entiteta neovisno od toga jesu li iz radikalnih partija, socijaldemokratskih, socijalističkih, "vakih-nakih"... Njima je opstanak RS i njeno ustavno pozicioniranje stvar u koju se ne smije dirnuti." (Intervju za Avaz, 17. januar 2006)
  • " Ukoliko se uskoro ništa ne promjeni, narod BiH će postati još nepismeniji. Kako se nadati boljem, kad su osnovne potrepštine za jednog osnovca u septembru koštale 80 KM, a da smo uz to u međuvremenu postali i jedinstvena država u kojoj su čak bukvar i čitanka opterećeni PDV-om" (Avaz, 30. januar 2006)