Mirza Hajrić

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mirza Hajrić

novinar
Rođenje
17. novembra 1959.
Kozluk, BiH
  • "Kada bi bili u kabinetu pa kada ujutro dođe na posao, pritisnuo bi dugme i zvao bi me direktno i onda ja po njegovom glasu čujem kakvog je raspoloženja. Je li se naspavao, je li ga nešto mučilo do 3 ujutro, je li radio do ujutro, i tako. Obično kad bi rekao, "o mudri, savjetniče, šta ćeš ti mene danas savjetovati", bilo bi da je dobrog raspoloženja, pa možemo onda neke stvari koje su možda koji dan čekale, pokušati u tom dobrom raspoloženju da definiramo." (za Source.ba, 19.10.2015, kratki dokumentarni film o Aliji Izetbegoviću, "Alija Izetbegović - Strana ličnosti koju niste imali priliku upoznati".)
  • "Sjećam se jedne izajve Alije Izetbegovića još dok sam bio njegov savjetnik u Predsjedništvu BiH. Kad su nas posjećivale brojne delegacije iz islamskih zemalja koje su željele uložiti novac i ostaviti traga u BiH često je znao reći: “Ulažite u fabrike, a fabrike će graditi crkve i džamije”. Ta izjava me se dojmila i pokazala se koliko je tačna kada sam stupio na posao u državnu Agenciju za promociju inozemnih ulaganja – FIPA. Svaka marka uložena u proizvodnju brzo se oplođavala, uložena u potrošnju nestajala je isti dan. Alija Izetbegović je svojom grandioznom ličnošću i vizijom osigurao kvantitet BiH, njen opstanak na cjelovitom prostoru. Govorio mi je da će kvalitet osigurati ekonomija, da će bez toga doći i do osipanja njenog kvantiteta. Najteže mu je padalo što u najužim organima upravljanja nema pravih biznismena, poslovnih ljudi koji su svojim radom postali uspješni i koji su sav vlastiti kapital uložili u napredak i zapošljavanje ljudi. Čvrsto je vjerovao da će takvi doći i da će na najbolji način izgrađivati bh. identitet. i pozitivni naboj patriotizma."
  • "U životu sam se kroz muziku, novinarstvo, vanjsku politiku, menadžerstvo bavio sa toliko različitih stvari da je teško staviti jedno pod drugo u nekom logičnom redu. Imam nekih menadžerskih nagrada i priznanja, ali najviše cijenim one od saradnika i klijenata." (intervjuu za poslovni portal eKapija)
Wikipedia