Recep Tayyip Erdoğan

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Recep Tayyip Erdoğan
Tayyip Erdoğan.JPG
predsjednik vlade Republike Turske
Rođenje 26. februar 1954.
Istanbul, Turska
  • "Islamski svijet danas je poput braće koja su Jusufa a.s., bacila u bunar. No, svi trebaju znati da će Jusuf izaći iz bunara!"
  • "Ja sam osoba koja je sklona definirati odnose između pojedinaca zasnovane na principima."
  • "Povodom 12. godišnjice smrti, sjećam se sa velikom poštovanjem i rahmetom prvog i velikog lidera Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića." (na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika Turske, 19.10.2015)
  • "Vijest da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Bosne i Hercegovine i veliki mislilac umro, moj narod i mene potresla je iz dubine duše. Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova je misija izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti, što je predstavljalo čast cijelog svijeta. Za vrijednosti u koje je vjerovao, za svoju državu i svoj narod, on je neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti. Bol povodom Izetbegovićeve smrti moj narod i ja dijelimo sa bratskim bosanskohercegovačkim narodom." (Za novinarsku agenciju Anadolija, povodom devete godišnjice smrti Alije Izetbegovića)

Drugi o njemu[uredi]

  • Naser Orić
    • "Njegova pobjeda je u isto vrijeme bosanskohercegovačka, sirijska i palestinska pobjeda, pobjeda svih muslimana. Podrška gospodinu Erdoganu je bratska dužnost... Erdogan je ekonomski je vratio zemlju na svjetski kolosijek. Ima viziju... Erdogan je pokazao zašto bi on trebao biti lider muslimana, jedini govori o zločinima nad muslimanima u svijetu... Moja puna podrška Erdoganu i preporuka Bošnjacima u Turskoj da glasaju za njega... I to je jedan od razloga zašto bi trebali glasati za Erdogana. Predsjednik Erdogan nas je podržavao i nikada nas nije zaboravio i nadam se da nas neće zaboraviti." (22. juna 2018. za turski list "Yeni Akit", [1])