Idi na sadržaj

Bernard-Henri Lévy

Izvor: Wikicitati
Bernard-Henri Lévy
Rođenje5. novembar 1948.
Beni-Saf, Alžir
  • "On je propovijedao islam tolerancije, dobrohotnosti i umjerenosti, građanski islam, a mi ga nismo slušali. On je 1992. godine preklinjao Evropu da intervenira, upozoravao Fransou Miterranda da u BiH postoje koncentracioni logori. Fransoa Miterrand to nije slušao. Mi nismo slušali Izetbegovića, kao što nismo slušali ni Masuda, a onda je poginulo 200.000 ljudi u BiH i došao rat na Kosovu, što smo mogli izbjeći da smo ga slušali. On je bosanski De Gol. Njegov kredo je bio islam, ali također i demokratija i multietičnost." (Za novinarsku agenciju Anadolija, povodom devete godišnjice smrti Alije Izetbegovića)
  • "Pascal Bruckner u Flori. (...) Pokušavam mu reći da on upravo brka dvije stvari: rat u Hrvatskoj, gdje se sukobljavaju, htjeli to ili ne, dva nacionalizma; rat u Bosni, međutim, gdje se suprotstavljaju jedan nacionalizam i jedan kozmopolitizam koji je čast Evrope." (Ljiljan i pepeo, 23. maja 1992. godine)
  • "Poraz Bosne? Ne, propast Evrope."
  • "Rat u Iraku je bio moralno ispravan, politički pogrešan."
  • "Ništa nije moralnije od želje za rušenjem diktatora. Ali morate imati plan za ono što će se desiti poslije. Morate imati jake saveznike na tlu. Kao u Afganistanu sa Sjevernom alijansom. Bolje je i da imate stvarni međunarodni konsenzus koji stoji iza vas." (Intervju sa Thierry Chervel, 20. april 2007.)

Djela[uredi]