Idi na sadržaj

Emir Kusturica

Izvor: Wikicitati
Emir Kusturica
bosanskohercegovački režiser
Rođenje24. novembar 1954.
 • "Ali, taj grad danas nije slobodan, pod protektoratom je. Ajde da sve to stavimo po strani i na kraju boravka u kafani podvučemo crtu i vidimo ko je šta imao. Šta je na računu: nikad bjednije nisu živjeli, nikad im teže nije bilo i teško da će se to u budućnosti moći pravdati činjenicom da je Radovan Karadžić ratni zlikovac." (o Sarajevu, Ekstra magazin, 2003)
 • "Pogledaj ovo mjesto, pogledaj prirodu na Mećavniku. Činjenica je da sam izgubio svoj grad, ali i napravio sam svoj. Ovo je možda idealizirana, ali jeste moja tačka svijeta, moje utočište za zbir svih ideja koje sam imao u životu i kojima sam se posvetio." (Večernje novosti, 2004)

Drugi o njemu[uredi]

 • Alija Izetbegović
  • "Veliki režiser i veliki izdajnik svog naroda. Jer u momentu kada su rušene džamije i ubijani muslimani, Kusturica je gradio crkve i prešao na srpsku vjeru. Nije to trebao uraditi..." (Odgovor na pitanje za Alijino mišljenje o Kusturici, upućeno njegovom sinu Bakiru Izetbegoviću u "Centralnom dnevniku" urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića)
 • Gerard Depardieu
  • "Kusturica je običan pervarant, šibicar, on je fikcija, lažov... On hoće biti 'Ciganin', a on to nije.. Isto tako, on hoće biti Srbin, ali nije ni to. On je jedna mora od lika, sve je kod njega lažno...Kusturica nema sintezu, kod njega ništa ne postoji osim obmane i laži." (kritike uoči premijere Kusturicinog filma "Na mliječnom putu" na 73. fimskom festivalu u Veneciji, Al Jazeera, 10. 09. 2016, [1])
 • Zaim Muzaferija
  • Kusturica je veliki režiser. Glumio sam u tri njegova filma. Sjećam se kad sam ga pitao kako da odglumim govor na dočeku štafete u filmu Otac na službenom putu, rekao mi je da to uradim kako je jedino moguće, a to je kao odbornik svjestan partijskog zadatka i značaja događaja koji je pred njim. Šteta je što se upleo u politiku i vezao za zločinački režim. Njemu to nije bilo potrebno jer je bio dovoljno velik i bez toga. Shvatiću ove sitne režisere koji su žedni slave i eksponiranja šurovali sa raznim politikama. Ni ovaj naš bošnjački dio nije operisan od istog. Mene srećom nisu nikad uspjeli uvući u bilo koju političku opciju. Ja sam uvijek bio za svoju Zemlju. Pisao pjesme u ratu, obilazio linije, davao podršku borcima. Znam da se vrlo malo toga moglo postići bez puške u ruci ali eto. Ja sam musliman više po rođenju nego li po upražnjavanju vjere i ne pripadam nikakvoj političkoj opciji." (Intervju, Siniša Subotić - Visočko Oko)
 • Zilhad Ključanin
  • "Emir Kusturica je jedini izdajnik muslimanskog naroda." ("Da, ja prezirem Srbe", str. 116., 1994., NITP "Ključanin")

Djela[uredi]