Predrag Matvejević

Izvor: Wikicitati
Predrag Matvejević
Rođenje1932.
  • "U zemljama s demokratijom sud te osudi i odmah ideš u zatvor. Na našim prostorima postoji jedan hibrid demokratije i diktature kojeg ja zovem demokratura. Neko od glavešina telefonom nazove drugog i kaže: Nemojte ga zatvarati, to nam sada ne služi. U drugoj situaciji bi rekli: Pritvorite ga, to nam odgovara, vidite šta nam radi.... No, ja se ne bojim da ću uistinu biti uhapšen, Hrvatska se ne bi usudila da me zatvori!" (Intervju za Dnevni avaz 2. januar 2007.)


  • Reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića smatram veoma pozitivnom i kulturnom ličnošću. Smatram da spada među najliberalnije islamske poglavare u svijetu. Tokom rata, kad god sam nekoj našoj izbjeglici iz Mostara i BiH u Zagrebu napisao ceduljicu i zamolio da mu pomogne, reis Cerić je to rado učinio. Reisa pamtim samo po dobru. (Intervju za Dnevni avaz 2. januar 2007.)


  • To pokazuje neinformiranost zapadnog svijeta, ali i jednu opasnu tendenciju zapada da sav islam stavi pod jednu kapu. To Bošnjake, muslimane iz Bosne, nažalost, može skupo koštati. Evropa treba znati da to nisu nikakvi teroristi i fundamentalisti. Oni su Evropljani i imaju svoj evropski identitet. Uzmite knjige od Maka Dizdara do mog prijatelja Avde Sidrana. To su evropski pisci, pjesnici... Bošnjake često provociraju pričom o teroristima i fundamentalizmu, ali odoljeli su oni i gorim stvarima. Mislim da je pravo lice muslimana u Bosni pokazao i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić čija je Deklaracija evropskih muslimana jako dobro primljena u Italiji. Zaista u Rimu nisu očekivali da će čuti velikog muftiju Bosne da kaže da se muslimani trebaju boriti protiv antisemitizma, ali i da se zajedno s Jevrejima trebaju boriti i protiv islamofobije koja zahvata Evropu. (Odgovarajući na pitanje o imputiranju terorizma i fundamentalizma Bošnjacima; Intervju za Dnevni avaz 2. januar 2007.)