Idi na sadržaj

Sefer Halilović

Izvor: Wikicitati
Sefer Halilović
Rođenje6. januar 1952.
Prijepolje, Srbija


 • "Svaki pokušaj će završiti neuspješno. Konačno, mislim da je tu floskulu dijelom nosila i glavna tužiteljica, pa je otprilike optuživanjem nekih ljudi, koji su na kraju dobili neke simbolične kazne u Haškom tribunalu, da li svjesno ili nesvjesno, išla na tu matricu koju zagovaraju. Zločin se svaki mora istražiti, zločin se svaki mora kazniti, svi moraju da odgovaraju za ono šta su činili. Ja sam vrlo ponosan na period u kome sam rukovodio Armijom, jer sam braneći sebe branio i Armiju - i odbranio sebe i Armiju u tom najtežem periodu. A na kraju će se, ipak, ispostaviti da je Armija učinila pojedinačne zločine, koje ne može niko osporiti, ni demantovati i koji moraju biti kažnjeni, a da su agresorske snage činile plansko uništavanje jednog naroda, jedne države na ovom prostoru - i to dvoje ne može nikako biti u istoj ravni." (O pokušaju izjednačavanja zločina od nekih medija i karakteru zločina na zaraćenim stranama; Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Hrvatska vojska je, koliko mi je poznato, bez odobrenja Predsjedništva RBiH, na početku rata bila prisutna u BiH i to na teritoriji Hercegovine i Posavine. Nakon dogovora TuđmanMilošević u Karađorđevu i kao dio operacionalizacije tog dogovora u proljeće 1992. Hrvatska vojska se po naređenju Franje Tuđmana povukla iz Bosanskog Broda, a jedinice VRS su ušle u Posavinu. Koliko mi je poznato ARBiH nije bila prisutna ni na prostoru Srbije, ni na prostoru Hrvatske." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Srbi i Hrvati, zajedno sa Bošnjacima i zajedno sa pripadnicima ARBiH i HVO-a zalagali su se i branili RBiH od agresora. HVO Mate Bobana i VRS Ratka Mladića i Radovana Karadžića su se borili za etnički čiste dijelove BiH koje će u nekom pogodnom trenutku pripojiti susjednim državama. Kao što vidite, ja nisam dijelio pripadnike bosanskih naroda po nacionalnom ključu, već po ciljevima za koje se bore." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Postojala su dva HVO, jedan Bobanov koji je djelovao kontra države i jedan koji je bio u strukturi ARBiH." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Za pokolj u Grabovici su odgovorni pojedinačni izvršioci, jer zločin nikada nije bio projekat ARBiH." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Pripreme za odbranu RBiH su počele nakon skupa svih legalno izabranih predstavnika bošnjačkog naroda sa prostora cijele Jugoslavije u Domu milicije u Sarajevu, u maju 1991. Ja sam se u taj projekat uključio u septembru 1991." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Nikada nisam napadao Aliju Izetbegovića, samo sam se suprotstavljao politici koju je on vodio i tražio sam da se ARBiH naoruža od donacija koje su bile, navodno, skupljene za potrebe odbrane, a zapravo su bile stavljene na privatne račune. Pripadnici Armije BiH nisu primali plate." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)


 • "Nisam nikada SDA nazvao fašističkom strankom." (Radio Slobodna Evropa, 25. august 2006.)

Drugi o njemu[uredi]

 • Rasim Delić
  • "Nezadovoljan, sujetan i izrazito ambiciozan čovjek poput Sefera Halilovića, koji je već godinu dana bio na čelu Armije, mogao je izazvati dosta problema, naročito u ratu." ("Lice i naličje rata", 2005)