Milorad Dodik

Izvor: Wikicitati
Milorad Dodik
Rođenje12. mart 1959.
Milorad Dodik (2022)
 • "Ja nisam licemjer ni u politici, ni u životu, i znam zašto ste postavili ovo pitanje. Ali pošto smatram da je sport zaista samoindividualna stvar čovjeka i da u to ne treba petljati politiku, a i zbog potrebe da budem iskren prma vama i prema svim, navijaću za SiCG." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa na pitanje slušaoca za koga će navijati u fudbalskoj utakmici između BiH i SCG)
 • "Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Haagu i to je nesporna pravna činjenica." ("Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem", 2007.)
 • "Ujedinjenje SNSD-a i SDP-a jednostavno nije moguće, ali saradnja i partijski odnosi su sigurno mogući. Na mnogim nivoima već imamo koaliranje. Protiv sam ukidanja entiteta. Zalažem se zaista da administracije bude racionalna i to je nešto što treba da se radi." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa)
 • "Ja nemam nikakvu viziju buduće Armije. Mislim da Armiju treba ukinuti u BiH. Bosnu demilitarizovati i to je naš trajni koncept." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa o viziji buduće bosanskohercegovačke vojske)
 • "Ja živim u RS, odnosno u BiH. Imam pasoš i lična dokumenta RS i BiH i to je država u kojoj živim." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje: Koja je Vaša država?)
 • Republika Srpska nije zločinačka tvorevina. Ona je interes i onih koji nisu pripadali SDS-u. Slažem se da je bilo određenih zločina i za njih trebaju da odgovaraju oni koji su te zločine počinili. Nikakvog skrivanja iza kolektiviteta, ne može da opravda bilo kakav zločin, niti može da to pozivanje i činjenje u ime kolektiviteta bude razlog optužbi i okrivljavanja tih kolektiviteta. Zato mislim da ne mogu nikako da se složim sa vama da je zločine počinio, zavedeni i počinjeni srpski narod, jer to on nije uradio. I mislim da treba prestati sa satanizacijom čitavog jednog naroda, a normalno zločinci treba da odgovaraju. Oni imaju svoje ime i prezime. Činjeni su zločini i prema Srbima, ali za to ne može da bude kolektivno kriv bošnjački ili hrvatski narod, nego oni koji imaju svoje ime i prezime. Koji su određenog datuma, bili na određenom mjestu i učinili, određeno djelo/nedjelo." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje slušaoca o ukidanju Republike Srpske nastale na zločinu)
 • Ocjenu o genocide mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio. Postoji zločin, organiozovani, koji se desio i za to treba da se odgovara
 • "Očigledno da je Muslimanima obećato od strane ovih velikih zapadnih ljudi, Hoolbrooka i ostalih. I to sad mi znamo. Rekli su ovako: "De vi samo potpišite mirovni sporazum da Amerika napravi ogroman uspjeh, Dejtonski sporazum, a mi ćemo onda srediti Srbe i dovešćemo u poziciju da Bosna i Hercegovina bude jedna država." Zato je Alija Izetbegović i potpisao Dejtonski sporazum. Inače, da nije bilo tog obećanja, sigurno ga ne bi potpisao jer u to vrijeme Srbi su bili u potpunoj, mi smo bili u potpunoj defanzivi, a oni su već bili u ozbiljnoj ofanzivi i zauzeli, u jednom trenutku i (umalo) Banja Luka nije pala. Amerikanci su očigledno, i zapadnjaci znali da je to mjesto u kome se taj sukob vjerovatno na decenijski sukob pretvara i zato su pristupili potpisivanju Dejtonskog sporazuma." (emisija "Ćirilica", TV Happy, 08.09.2014.)
 • Srbi su jedan korektan i pošten narod koji je u prošlom ratu branio sebe, a pojedinici su u svemu tome učinili zločine za koje trebe da odgovaraju. Tako se dešavalo i na drugim stranama

Drugi o njemu[uredi]

 • Emir Hadžihafizbegović
  • "Milorad Dodik je već jednom provaljen frajer. On meni liči na onog čobana iz priče kome iz dokonosti na um padne da prozove selo kako mu vuk kolje ovce, pa onda izađe cijelo selo da spašava ovce, on se smije. Onda drugi put ponovo čoban prozove selo, izađe pola sela, a on se opet smije. Treći put vuk stvarno dođe da kolje ovce, on prozove selo, ne izađe niko. Ja mislim da je on pročitana knjiga i da taj "one man show" koji on radi s vremena na vrijeme više ne uzbuđuje nikoga i da je on politički mrtvac. Ja mislim da je 2014. godina u Republici Srpskoj, godina u kojoj će Milorad Dodik doživjeti svoj potpuni krah. Ta priča o bosanskom jeziku, o bacanju bosanske zastave, o Sarajevu kao Teheranu, to je, kako bih rekao, prežvakana priča. Mene to više uopšte ne uzbuđuje i komentirao bih to na način da su to posljednja uporišta čovjeka koji će vjerovatno nakon odlaska sa vlasti imati problema. Taj pokušaj da kontaminira Srbe u Republici Srpskoj sa animozitetom prema bosanskom jeziku, zastavi, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Sarajevu i tako dalje više ne pali." (Intervju za Al Jazzeru, emisija "Oni pobjeđuju", 22.08.2013, [1])
 • Muamer Zukorlić
  • "Odgovorit ću ja Dodiku kad dođem u Bijeljinu, odgovoriću mu tako da više nikada progovoriti neće. Neće on cijepat Bosnu i Hercegovinu, u to budite sigurni. On dobro zna da ima jako mnogo onih koji to neće dozvoliti. Takvih je na hiljade samo ih treba usafiti." (U Islamskom centru u Malmeu, 4. aprila 2015. godine, na manifestaciji u čast osnivanja Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) u Švedskoj. [2])
 • Senad Pećanin
  • "Na sve brojnije dokaze i upite o kriminalu, koji više ne dolaze samo iz 'Teherana' već i iz poslaničkih klupa Skupštine Republike Srpske u kojima sjede radikali i SDS-ovci, Milorad Dodik pokazuje sve ozbiljnije znake neuračunljivosti. Demonstrirao je ozbiljne simptome, hm, zabrinjavajućeg stanja na posljednjem zasjedanju entitetskog parlamenta, kada je u materinu slao poslanike opozicije, rugao se fizičkom izgledu pojedinih poslanika, nazivao ih papagajima... Ako je uzrok ovakvog ponašanja depresija nakon što je shvatio koliko je obrukao i sebe i Republiku Srpsku (a, bogami, i BiH) samo dan ranije gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva' Hrvatske televizije, onda možda i treba imati razumijevanja za Dodikov nastup. (Cinični prvak SDS-a Ognjen Tadić Dodikovo gostovanje kod Aleksandra Stankovića prokomentirao je riječima: 'Nadam se da je Dodik posljednji Srbin koji je u Hrvatskoj dobio malj u glavu!')" (BHDani, br. 549)
 • Vojislav Šešelj
  • "Znate da sam ja lično i Srpska radikalna stranka, da smo uvijek bili protiv Dodika. Kada su se desili problemi u našoj stranci, u Republici Srpskoj, on je javno govorio da je on najzaslužniji što je došlo do rascvata. Dakle, nemam apsolutno nikakvog razloga da hvalim Dodika, ali cijenim i poštujem to što je on sada postao srpski nacionalista, i što se eksponirao kao rusofil. Pazite, on danas izjavljuje ono što sam ja izjavljivao proteklih godina." (intervju u emisiji "Prozor u svet", na RTV AS, Šabac, 27.11.2014.)
 • Zija Dizdarević
  • "Dodikovo tumačenje po kojem je najmasovnije stradanje Bošnjaka u ratu razumljivo jer su najbrojniji, a ratovali su i sa Srbima i sa Hrvatima, udar je na činjenice i zdrav razum. Ostavimo moral po strani. Po takvom poimanju, Bošnjaci su ti koji su poveli te ratove, pa im je pripalo to što je i trebalo. (...) Dodik je unutar svoje političke namjere otvorio sve frontove, dnevno proizvodeći nove protivnike, trajno frustriran zbog ustupaka koje je učinio radi (samo)opstanka. Nema ko mu nije na smetnji u toj nervozi. Sve te bitke prerastaju u rat Dodika protiv Dodika." (Oslobođenje, 19. decembar 2007.)