Milorad Dodik

Izvor: Wikicitati
Idi na: navigacija, traži
Milorad Dodik
bosanskohercegovački političar,
predsjednik SNSD-a
Rođenje
12. mart 1959.
Laktaši, Bosna i Hercegovina
Smrt

 • "Ja nisam licemjer ni u politici, ni u životu, i znam zašto ste postavili ovo pitanje. Ali pošto smatram da je sport zaista samoindividualna stvar čovjeka i da u to ne treba petljati politiku, a i zbog potrebe da budem iskren prma vama i prema svim, navijaću za SiCG." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa na pitanje slušaoca za koga će navijati u fudbalskoj utakmici između BiH i SCG)
 • "Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Haagu i to je nesporna pravna činjenica." ("Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem", 2007.)
 • "Ujedinjenje SNSD-a i SDP-a jednostavno nije moguće, ali saradnja i partijski odnosi su sigurno mogući. Na mnogim nivoima već imamo koaliranje. Protiv sam ukidanja entiteta. Zalažem se zaista da administracije bude racionalna i to je nešto što treba da se radi." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa)
 • "Ja nemam nikakvu viziju buduće Armije. Mislim da Armiju treba ukinuti u BiH. Bosnu demilitarizovati i to je naš trajni koncept." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa o viziji buduće bosanskohercegovačke vojske)
 • "Ja živim u RS, odnosno u BiH. Imam pasoš i lična dokumenta RS i BiH i to je država u kojoj živim." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje: Koja je Vaša država?)
 • Republika Srpska nije zločinačka tvorevina. Ona je interes i onih koji nisu pripadali SDS-u. Slažem se da je bilo određenih zločina i za njih trebaju da odgovaraju oni koji su te zločine počinili. Nikakvog skrivanja iza kolektiviteta, ne može da opravda bilo kakav zločin, niti može da to pozivanje i činjenje u ime kolektiviteta bude razlog optužbi i okrivljavanja tih kolektiviteta. Zato mislim da ne mogu nikako da se složim sa vama da je zločine počinio, zavedeni i počinjeni srpski narod, jer to on nije uradio. I mislim da treba prestati sa satanizacijom čitavog jednog naroda, a normalno zločinci treba da odgovaraju. Oni imaju svoje ime i prezime. Činjeni su zločini i prema Srbima, ali za to ne može da bude kolektivno kriv bošnjački ili hrvatski narod, nego oni koji imaju svoje ime i prezime. Koji su određenog datuma, bili na određenom mjestu i učinili, određeno djelo/nedjelo." (oktobar 2004. za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje slušaoca o ukidanju Republike Srpske nastale na zločinu)
 • Ocjenu o genocide mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio. Postoji zločin, organiozovani, koji se desio i za to treba da se odgovara
 • Srbi su jedan korektan i pošten narod koji je u prošlom ratu branio sebe, a pojedinici su u svemu tome učinili zločine za koje trebe da odgovaraju. Tako se dešavalo i na drugim stranama

Drugi o njemu[uredi]

 • Senad Pećanin
  • "Na sve brojnije dokaze i upite o kriminalu, koji više ne dolaze samo iz 'Teherana' već i iz poslaničkih klupa Skupštine Republike Srpske u kojima sjede radikali i SDS-ovci, Milorad Dodik pokazuje sve ozbiljnije znake neuračunljivosti. Demonstrirao je ozbiljne simptome, hm, zabrinjavajućeg stanja na posljednjem zasjedanju entitetskog parlamenta, kada je u materinu slao poslanike opozicije, rugao se fizičkom izgledu pojedinih poslanika, nazivao ih papagajima... Ako je uzrok ovakvog ponašanja depresija nakon što je shvatio koliko je obrukao i sebe i Republiku Srpsku (a, bogami, i BiH) samo dan ranije gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva' Hrvatske televizije, onda možda i treba imati razumijevanja za Dodikov nastup. (Cinični prvak SDS-a Ognjen Tadić Dodikovo gostovanje kod Aleksandra Stankovića prokomentirao je riječima: 'Nadam se da je Dodik posljednji Srbin koji je u Hrvatskoj dobio malj u glavu!')" (BHDani, br. 549)
 • Zija Dizdarević
  • "Dodikovo tumačenje po kojem je najmasovnije stradanje Bošnjaka u ratu razumljivo jer su najbrojniji, a ratovali su i sa Srbima i sa Hrvatima, udar je na činjenice i zdrav razum. Ostavimo moral po strani. Po takvom poimanju, Bošnjaci su ti koji su poveli te ratove, pa im je pripalo to što je i trebalo. (...) Dodik je unutar svoje političke namjere otvorio sve frontove, dnevno proizvodeći nove protivnike, trajno frustriran zbog ustupaka koje je učinio radi (samo)opstanka. Nema ko mu nije na smetnji u toj nervozi. Sve te bitke prerastaju u rat Dodika protiv Dodika." (Oslobođenje, 19. decembar 2007.)


Wikipedia
Wikipedia na bosanskom jeziku ima članak pod nazivom: