Idi na sadržaj

Nedžad Ibrišimović

Izvor: Wikicitati
Nedžad Ibrišimović
Rođenje20. oktobar 1940.
Smrt15. septembar 2011.
 • "Sinoć je u Žepču obijena knjižara iz koje je ukradena jedna moja knjiga. Sumnja je pala na oba čitaoca. Istraga je u toku..." ("Slovo (o) čitaocu" - augusta, 1990. - Ruhani i šejtani inspiracija)
 • "Ja sam gotovo neprekidno, cio dan i cijelu noć pisac, čak, nekako, čini mi se, i ispod dana i ispod noći da sam pisac, veoma često zaboravljam da imam tijelo, da sam u njemu, da ga pokrećem, da se njime služim i, kad ovo kažem, naročito su mi s uma smetnuta leđa i potiljak (...)" ("Moja muslimanska triologija" - decembra, 1990. - Ruhani i šejtani inspiracija)
 • "Kako li veliki pisci gledaju na male pisce? Da li onako kao što general gleda na vojnike? ili bogataš na siromahe? ili onako kao što ljepotica gleda?" (Ibid.)
 • "Ja živim uporedo sa svojim užasima, nekako ravnopravno i mirno." (Ibid.)
 • "O svojoj vlastitoj knjizi mogu misliti jedno, a neko drugi nešto drugo. Čak i kada živi svoju knjigu, pisac se njome ograđuje. Nije li onda slava i poznatost spisateljev paradoks?" (Ibid.)
 • "To što sam Bošnjak, to je dar mojih predaka i moga naroda, to što sam Bosanac to je dar moje zemlje, a što sam musliman to je dar Allaha Uzvišenoga i sve troje sam na neki način u sebi zatekao." ("Ruhani i šejtani inspiracija")
 • "Učio sam da u filozofiji imaju stupnjevi kao etički (čudoredni, moralni), pa religiozni pa, kobajagi, kô najviši, čisto filozofski. Ona pamet koja hoće taj, bajagi, viši filozofski stupanj, eno joj ga, bujrum, meni je sasvim dostatan ovaj moj, vjerski stupanj. Neka filozofska pamet zaošija kakvugod misao do kraja, namah će se u nju kō strijela zabosti toj misli oprečna misao i, uvrh glave, filozofska će pamet razbistriti pitanje bez odgovora i time se još i pohvaliti. A ja ovaki kakav sam, znam da je mačka Božiji stvor, a šta je mačka, filozof ne zna, jer mu filozofska pamet na to ne daje odgovora." ("Bosna je svoja" - decembar, 1990. - Ruhani i šejtani inspiracija)
 • "A meni muslimanu i poraz je pobjeda. To musliman zna." (Ibid.)
 • "Gledam kako tri zemlje i tri naoružana naroda - opkolivši moju zemlju i moj nenaoružani narod - neminovno nestaju u mojim očima. Gledam kako to Evropa ravnodušno gleda i gledam kako i Evropa nestaje.
Vidim daleki Japan u svoj njegovoj ljepoti!
Ne bih volio da i Japan nestane." ("Pismo Akiru Kurosavi" - oktobra, 1993. - Ruhani i šejtani inspiracija)
 • "Pomenuo sam šejtani inspiraciju i ruhani inspiraciju. Šejtan, zna se šta je! Šejtan nije dobar, on nas stalno iskušava i na zlo navraća. Allah, dželle šanuhu, je dobar. Ruhani, koja dolazi od arapske riječi ruh što znači duša, duh." ("Šejtani i ruhani inspiracija" - septembra, 1994. - Ruhani i šejtani inspiracija)
 • "Spaljujući svoje knjige (a kako se osjeća onaj ko ih spaljuje, zna samo onaj koji ih spaljuje), možda sam bar na trenutak ukazao na evropski sudbonosni krug u kojem Neron spaljuje Rim da bi napisao knjigu i u kojem knjiga Mein kampf spaljuje i knjige i ljude!" ("Zašto sam spalio svoje knjige" - oktobra, 1994. - Ruhani i šejtani inspiracija)
 • U pauzi zasjedanja Drugog bošnjačkog sabora u Holliday Innu u Sarajevu neko je zidove oblijepio slikama Alije Izetbegovića. Kada je on stupio za govornicu prvo što je rekao bilo je to da se one njegove slike skinu. Da to nisam vidio i čuo 1993, ja ga sada ne bih rahat mogao zvati Alija, a još manje dragi Alija, mada mi nikad nije ni palo na pamet da ga lično oslovljavam samo imenom. On je za mene uvijek bio moj Predsjednik!" ("Knjiga Alije Izetbegovića", Saff, 19. oktobar 2007.)
 • "Uviđam da sam te osluhnuo živote, a onome što sad činiš sa mnom, rugam se!"