Idi na sadržaj

Nasilje

Izvor: Wikicitati

Citati[uredi]

 • Deepak Chopra
  • "Nasilje je možda svojstveno čovjekovoj prirodi, ali joj je svojstvena i njegova suprotnost: ljubav. Sljedeći stadij razvoja čovječanstva, korak za koji se pripremamo, bit će vođen silom te ljubavi." (Mir je put)
 • Frantz Fanon
  • "Nacionalno oslobođenje, nacionalna renesansa, obnova državnosti naroda, komonvelt: kakvi god se naslovi koristitli ili nove forme uvodile, dekolonizacija je uvijek nasilan fenomen." (The Wretched of the Earth)
  • "Nasilje koje je vladalo u uspostavljanju koloniziranog svijeta, koje je bez svijesti bubnjalo ritam uništenja starosjedilačkih društvenih formi i slomilo bez rezerve sisteme reference ekonomije, običaja oblačenja i vanjskog života, to isto nasilje će se prozvati i uzeti od strane starosjedilaca u trenutku kada, odlučujući da utjelove historiju u svojoj sopstvenoj osobi, on uleti u zabranjene kvartove. Uništenje kolonijalnog svijeta je od sada pa na dalje mentalna slika djelovanja koja je veoma jasna, lako je razumjeti i koju može preuzeti svaki od pojedinaca koji čine kolonizirane narode. Da bi se slomio kolonijalni svijet ne znači da nakon što su granice uklonjene linije komunikacije će se uspostaviti između dvije zone. Uništenje kolonijalnog svijeta nije ni više ni manje nego uništenje jedne zone, njena sahrana u dubinama zemlje ili njeno istjerivanje iz države." (Ibid.)
 • Ivo Andrić
  • "...nasiljem se mogu izvršiti prepadi i postići korisni preokreti, ali se ne može trajno upravljati. Teror kao sredstvo vladanja brzo otupi." (Travnička hronika)
 • Jürgen Habermas
  • "Upravo zato što su naši socijalni odnosi prožeti nasiljem, strategijskim djelovanjem i manipulacijom, mi ipak ne bismo trebali previdjeti dvije druge činjenice. S jedne strane, praksa našeg svakodnevnog zajedničkog života počiva na solidnom temelju zajedničkih bazičnih uvjerenja, kulturnih samorazumljivosti i recipročnih očekivanja. Koordiniranje djelovanja tu se odvija preko uobičajenih jezičkih igara, preko uzajamno postavljenih i barem implicitno priznatih zahtjeva za važenjem - u javnom prostoru više ili manje dobrih razloga. Zato, s druge strane, konflikti (koji, ako su posljedice dovoljno bolne, završavaju kod terapeuta ili pred sudom) - nastaju zbog smetnji u komunikaciji, zbog krivog razumijevanja ili nerazumijevanja, neiskrenosti ili dovođenja u zabludu. Spirala nasilja počinje sa spiralom ometenih komunikacija koja preko spirale neobuzdanog recipročnog nepovjerenja vodi prekidu komunikacije. Ali ako nasilje počinje sa smetnjama u komunikaciji, možemo znati šta je krenulo krivo i šta se mora popraviti nakon što je nasilje izbilo." (Rascijepljeni Zapad)
 • Karl Popper
  • "Vjerujem da svaka takva revolucija mora kao svoj jedini cilj imati uspostavljanje demokratije; pod demokratijom ne mislim na nešto tako neodređeno kao što je 'vladavina naroda' ili 'vladavina većine', nego na skup ustanova (između ostalog na opće izbore, to jest pravo ljudi na raspuštanje svoje vlade) koje bi dopustile javnu kontrolu vladara i njihovo otpuštanje od strane onih kojima se vlada i koje bi potčinjenima omogućile dobiti reforme bez upotrebe nasilja, čak i protiv volje vladara. Drugim riječima, upotreba nasilja je opravdana samo pod tiranijom koja onemogućuje nenasilne reforme, i ona mora imati samo jedan cilj, stvaranje državnog uređenja koje omogućuje reforme bez nasilja (...) Produžena upotreba nasilja može dovesti do gubljenja slobode, pošto takva situacija može izazvati ne nepristrasnu vladavinu razuma, nego vladavinu jednog čovjeka. Nasilna revolucija koja hoće više od rušenja tiranije vjerovatno bi izazvala novu tiraniju kao vjerovatno ostvarenje svojih realnih ciljeva." (Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji)
 • Kur'an
  • "Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah je doista kadar pomoći onima koji su ni krivi ni dužni iz zavičaja svoga prognani samo zato što su govorili: "Gospodar naš je Allah!"" (Hadždž, 22:39-40)
 • Lao Tse
  • "Nametati svoju volju drugima je nasilje, a nametati sebe sama vrhunac je nasilja."

Poslovice[uredi]

Također pogledajte[uredi]