Idi na sadržaj

Frantz Fanon

Izvor: Wikicitati
Frantz Fanon
Rođenje20. juli 1925.
Fort-de-France, Martinik, Francuska
Smrt6. decembar 1961.
Bethesda, SAD
Frantz Fanon (1959)
  • "Sada kada su kolonijalne države ostvarile svoju nezavisnost svijet je suočen sa golim činjenicama koje čine stvarno stanje oslobođenih zemalja nepodnošljivim. Temeljna konfrontacija koja se činila da je između kolonijalizma protiv antikolonijalizma, zaista kapitalizma protiv socijalizma, već gubi svoj značaj. Ono što je važno danas, pitanje koje zaklanja horizont, jeste potreba za preraspodjelom bogatstva. Čovječanstvo će morati odgovoriti na ovo pitanje, ne bitno koliko razarajuće da su posljedice." (The Wretched of the Earth)


  • "Moralna reparacija za nacionalnu nezavisnost nas ne zavarava i ona nas ne hrani." (Ibid.)


  • "Evropa je bukvalno stvorenje Trećeg svijeta." (Ibid.)


  • "Stoga mi nećemo prihvatiti pomoć za nerazvijene države kao "milosrđe". Takva pomoć mora biti smatrana konačnim stadijem duple svijesti - svijesti koloniziranih da je to njihovo dospijeće i svijesti kapitalističkih sila da oni efektivno moraju platiti. Ako kroz manjak inteligencije - da ne kažem nezahvalnosti - kapitalističke zemlje odbiju da plate, onda nezaustavljiva dijalektika njihovog sopstvenog sistema pobrinut će se da budu ugušeni." (Ibid.)


  • "Nacionalno oslobođenje, nacionalna renesansa, obnova državnosti naroda, komonvelt: kakvi god se naslovi koristitli ili nove forme uvodile, dekolonizacija je uvijek nasilan fenomen." (Ibid.)


  • "Starosjedilac zna sve to, i smije se sebi svaki put kada primjeti aluziju na životinjski svijet u tuđim riječima. Jer on zna da nije životinja; i upravo u tom trenutku kada otkrije svoju ljudskost on počinje da oštri noževe s kojima će osigurati svoju pobjedu." (Ibid.)


  • "Nasilje koje je vladalo u uspostavljanju koloniziranog svijeta, koje je bez svijesti bubnjalo ritam uništenja starosjedilačkih društvenih formi i slomilo bez rezerve sisteme reference ekonomije, običaja oblačenja i vanjskog života, to isto nasilje će se prozvati i uzeti od strane starosjedilaca u trenutku kada, odlučujući da utjelove historiju u svojoj sopstvenoj osobi, on uleti u zabranjene kvartove. Uništenje kolonijalnog svijeta je od sada pa na dalje mentalna slika djelovanja koja je veoma jasna, lako je razumjeti i koju može preuzeti svaki od pojedinaca koji čine kolonizirane narode. Da bi se slomio kolonijalni svijet ne znači da nakon što su granice uklonjene linije komunikacije će se uspostaviti između dvije zone. Uništenje kolonijalnog svijeta nije ni više ni manje nego uništenje jedne zone, njena sahrana u dubinama zemlje ili njeno istjerivanje iz države." (Ibid.)