Jasmila Žbanić

Izvor: Wikicitati
Jasmila Žbanić
Rođenje19. decembar 1974.
Jasmila Žbanić (2010)
  • "Ja sam tokom rata živjela u Sarajevu. Jednog dana u moju osnovnu školu smješteno je nekoliko stotina žena koje su deportovane iz Istočne Bosne. Sve su bile silovane! Upoznala sam neke od njih. Bile su moje vršnjakinje, imale su 17, 15, 14 godina! Za mene je taj događaj bio toliko strašan da sam neprestano mislila o njima i silovanju kao najtežem obliku ratovanja. Šta on znači za ženu? Šta znači za njenu porodicu, za društvo? Mnoge od tih žena bile su ostavljene trudne u logorima po šest mjeseci a onda puštane, kako ne bi mogle abortirati."
  • "... željela bih iskoristiti ovu priliku da nas sve podsjetim da se Rat u BiH završio prije 11 godina, a da ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić još slobodno žive u Evropi i nisu uhapšeni zbog 22.000 žena u BiH. Ovo je Evropa, a još niko nema interesa da ih uhapsi. Nadam se da će se ovo promijeniti, da će se promijeniti pogled na BiH i nadam se da se ovaj medvjed neće razočarati kada bude vidio Bosnu." (na dodjeli nagrada Berlinskog filmskog festivala)
  • "Neki mediji su tvrdili da pričam protiv Srba, jer spominjem muslimanske žene. Nikada. Nisam rekla da je 20.000 žena muslimanki silovano, kao što su interpretirali. Ima snimak pa se to može pregledati. Rekla sam da se radi o 20.000 silovanih žena jer za mene su žene žene bez obzira na njihovu nacionalnost." (Nezavisne novine, 1. juli 2006)
  • "Za genocid nad muslimanima Srbi su nagrađeni Republikom Srpskom, ratni zločinci su na slobodi, a ljude se ne tretira kao građane već samo kao pripadnike naroda (...) Zamislite da su Nijemci poslije Drugog svjetskog rata dobili mali teritorij po kojoj bi nacisti mogli slobodno šetati, dok bi se Jevreji tamo bojali ući. To je Republika Srpska." (za češki dnevnik "Pravo")

Drugi o njoj[uredi]

  • Emir Kusturica
    • "Savršeno me boli kurac za Jaslinu, ili kako se već zove ta rediteljka. Njena priča je njena priča i tu se, što se mene tiče, završava moja priča u vezi s tim."

Vanjski linkovi[uredi]