Idi na sadržaj

Musliman

Izvor: Wikicitati
Musliman

Musliman (arapski: مسلم, muslim; na turskom, müslüman) je osoba koja praktikuje islam kao religiju.


 • Ahmet Didat
  • "Najveći neprijatelj Islama jeste musliman neznalica! Fanatičan je u svome neznanju, a svojim postupcima nakazi i kvari sliku Islama pa svijet misli da je (ono što on promovira) istinski Islam!"
 • Bill Cosby
  • "Ja sam kršćanin ali želim reći, muslimani su pogrešno shvaćeni. Namjerno, pogrešno shvaćeni. Svi bismo trebali biti više kao oni. Oni imaju osjećaj, posebno osjećaj prema svojoj djeci. Ne postoji zajednica kao zajednica muslimana crnaca, koja ulaže toliko truda u podučavanju djece pravilnim stvarima, da ne puše ili da ne piju alkohol, da štite svoje žene, oni naređuju poštovanje. A, šta to drugi rade? Žale se na njih, kritikuju ih. Bili bismo bolji svijet ako bi ih više oponašali." (10. juni, New York Post, Fox News)
 • Jürgen Todenhöfer
  • "Postoji 45 islamskih zemalja (država) koje u zadnjih 200 godina nisu napali nijednu "Zapadnu" državu. Uvijek smo to bili mi, militarističke napade smo mi vršili. U krvavim Krstaškim ratovima, koloniziranju, u Prvom i Drugom svjetskom ratu, zastrašujuća masovna ubijanja od strane kineskih i sovjetskih komunista u Holokaustu - u svim ovim zločinima nisu učestvovali Muslimani. Kada pročitam da u Njemačkoj i pored ovoga 83% ljudi muslimane smatra fanaticima postaje jasno koliko mi malo znamo o islamskom svijetu. Fanatici se nalaze na Zapadu. Nigdje tako puno ljubaznosti i gostoprimstva nisam susreo kao u islamskome svijetu..."
 • Muhamed Filipović
  • "...nisu svi muslimani Bošnjaci, niti su svi Bošnjaci nužnim načinom muslimani. To što neki naš narod nazivaju Bošnjaci-Muslimani je ostatak prošlosti i pokazuje da oni nisu raščistili sa nacionalnim identitetom našeg naroda i da ga limitiraju samo na vrijeme od kad smo mi postali muslimani, kao da smo mi vezani za Bosnu otada, a ranije smo bili nešto drugo. Ništa gore od toga."- oktobar 2005. za Radio Slobodna Evropa o Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i Srbima.
  • "Njihova mržnja je stvar odgoja. Onaj koji se od malena odgaja da je Turčin-musliman, glavni neprijatelj, da ga je opravdano ubiti i da ga treba mrziti, ne može a da ne mrzi nas muslimane, jer nas identificira sa Turcima. Ta je mržnja dio vjerskog i nacionalnog odgoja kod Srba i Hrvata. Mene raduje što mi ne bolujemo od te bolesti i nadam se da će nas zaraza mržnje mimoići, jer ona na kraju ubija onog ko je u sebi nosi." - oktobar 2005. za Radio Slobodna Evropa o srpskoj i hrvatskoj mržnji prema Bošnjacima.
 • Orhan Pamuk
  • "Nijedan se musliman ne bi toliko kidao zato što je zgriješto nesvjesno [...] Dobar musliman zna da je Bog pravedan i razuman i da u obzir uzima namjeru svog sluge. Samo neznalice ptičjeg mozga vjeruju da će završiti u paklu zato što su nesvjesno jeli svinjetinu. Pravi musliman zna da strah od pakla ne služi tome da ga zaplaši, već da zaplaši druge [...] [A]ko čovjek nema zle namjere, u paklu neće završiti." (Zovem se Crvena)
 • Pinchas Goldschmidt
  • "Šta je to postala Evropa? Novi zakoni koji na meti imaju muslimane podsjetnik su vremena kada su maskirani svećenici otimali nevinu jevrejsku djecu i zatvarali ih u manastirima da bi ih "spasili" od ulaska u pakao. U našem slijepom nepovjerenju prema vjerskim razlikama vraćamo se u srednji vijek. Tada je jedini model integracije bio nasilna promjena vjere manjina u vjeru većine." (27.07.2018., Avaz [1])
 • Samuel Zwemer
  • "Od vas ne tražimo da muslimane preobratite na kršćanstvo. Vaš pravi zadatak je da muslimane udaljite od islama. Ne tražite od njih da se krste i da idu u crkvu, ali ih naučite da žive kao kršćani. Ovo uradite pod plaštom kulture i savremenosti. Bezbožne generacije koje ne znaju za Boga i Poslanika ne mogu razmišljati o velikim idejama i ciljevima, već će živjeti bez vjere, ideje i i ideala. Njihov jedini cilj će biti slijeđenje niskih strasti i poriva, ljenčarenje, novac i lagodan život." (na Misionarskoj konferenciji u Jeruzalemu 1935. godine)
 • Slavoj Žižek
  • "Musliman je ušao u zabranjeno područje ate, neizrecivog užasa: susreo je licem u lice samu Stvar."
 • Zlatan Begić
  • "Evropa se svojih različitosti riješila, davno prije, protjerivanjem, genocidom nad čitavim narodima, itd. I bojim se da oni nas gledaju u kontekstu te svoje vizure, da nas gledaju kao kršćane i kao muslimane. Od Washingtona i Daytona pa do danas, uključujući i ovaj prijedlog. Gdje god postoji jedan musliman, tako nas oni gledaju, gadi mi se što moram ovako da govorim, ali čisto da bi se ljudima objasnilo. I Washington i Dayton i sve ovo što se danas radi, i sav ovaj pritisak koji se radi na nas, sastoji se u tome da gdje odlučuje jedan musliman, da trebaju biti 2 kršćanina koji će ga čuvati. Jedan iz Zagreba, drugi iz Beograda. Jedan da mu drži ruke, drugi ako je moguće da mu stavi šaku preko usta da čak ne može ni govoriti. Mi moramo Evropu podučiti da to tako ne može." (gostovanje na Hayat TV, 5. 10. 2022, povodom nametnutih izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini)
 • Zlatan Ibrahimović
  • "Moj otac je musliman, a majka je katolkinja. Ako neko želi istjerati sve muslimane iz zemlje, onda ću sebi ja odrezati tu muslimansku nogu i poslati je u Švedsku." (komentirajući navode francuskih radikala oko uloge muslimanske zajednice u tamošnjem društvu)