Husein-kapetan Gradaščević

Izvor: Wikicitati
Idi na: navigaciju, pretragu
Husein-kapetan Gradaščević
HG-portrait.png
jedan od najvećih bošnjačkih velikana pokretač bošnjačke revolucije i otpora prema Osmanlijama
Rođenje
31. august 1802.
Gradačac, Bosna i Hercegovina
Smrt
17. august 1834.
Istanbul, Turska
  • "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!" – 1831. (u razgovoru sa Osmanskim beglerbegom, kada mu je Osmanski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će.")
  • "Boga se bojim malo, Sultana nimalo, a Vezira - ko dorata svoga."
  • "Otpušteni robe! Budi sretan da možeš jesti ono malo hrane što imaš pred sobom; ja sam svoje činije već izvrnuo i ne trebam tvoga posredstva kod velikoga vezira. Baš za toga cara neću da znam kod koga se ti želiš za me zauzeti. Da te dočekam, gotov sam u svako doba i na svakom mjestu; moja je sablja sjekla prije nego je tvoja kovana. Zmaj od Bosne." (odgovor na pismo turskom vazalu, odnosno novopečenom knezu mlade srpske kneževine, Milošu Obrenoviću, gdje Husein pokušava skrenuti pažnju da su Bošnjaci u Bosni autohtoni narod)
  • "Pitaše tako velikoga kapetana: Svijetli Husein-beže, zašto gradiš Katolicima tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu? A odgovori im beg premudri: efendi, oni su moja braća po krvi, jeziku i povijesti!" (Sadrazam Hadžirumeli, "Povijest carstva Osmanova", Istanbul 1904.)
  • "U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina."


Drugi o njemu[uredi]

  • Bartol Kunibert
    • "Husein kapetan imađae po gotovu 30 godina, stas mu bijaše srednji, izgled interesantan, pogled blag i sumoran, osmjeh pun držai i tuge, njegove krupne oči natkrivljivahu guste i ukrštene obrve, bjeloća njegove kože izdavaše više đurđijanski tip njegove majke no onaj ponosnoga, surovoga i poludivljeg Bošnjaka. Jedva da bi se moglo vjerovati, da se pod ovim nejakim i nježnim tjelesnim sastavom mogla skrivati ovako krepka duša, vojnički darovi, velika taština, a naročito lična hrabrost, dotjerana nekada do drskosti. Iskren i marljiv musliman, on je brižljivo vršio spoljne obrede svoje vjere i propise Kurana a ni zašta na svijetu ne bi on propustio onih pet molitva dnevno, šta više, često su ga viđali kako za vrijeme razgovora okreće oči k nebu i ponavlja sasvim tiho po neku molitvu ili stihove iz Kurana, i protiv općeg običaja svojih sunarodnika uzdržavaše se on brižljivo od raznih vinskih i alkoholnih pića zabranjenih zakonima islamizma." (iz zabilješki Husein-begovog doktora Bartola Kuniberta.[1])
"Pade vila sa Gradačca grada
pod bedeme pašli Carigrada,
zakliktala usred bijela dana
na mezaru Husein kapetana. (odlomak iz pjesme "Pade vila sa Gradačca grada")