Idi na sadržaj

Josip Pejaković

Izvor: Wikicitati
Josip Pejaković
Rođenje5. mart 1948.
  • "Ne bih dozvolio da se učini prvi genocid na ovim prostorima, a to je genocid nad Jugoslovenima, onim istinskim koji su postali produkt najplemenitijeg što je ova zemlja mogla iznjedriti. Ovog trenutka svečano izjavljujem da sam Jugosloven i to nepopravljivi po uzoru na Strossmayera, Broza i sve one koji su me učili da poštujem razlike, sve ono što podrazumijeva toleranciju. Po uzoru, dakle, na one koji su me učili da ću kroz pristajanje da budem i jedno i drugo i treće biti užasno bogat čovjek - a to su stvari koje zatucanim ljudima ne mogu sada doprijeti do svijesti. A činjenica je da danas nema veće bijede nego biti Hrvat, Srbin il' Musliman - veću sramotu sami sebi nismo mogli prirediti i trebat će nam godine da tu ljagu speremo sa sebe." (1993)
  • "Moj maternji jezik je i bosanski i hrvatski i srpski." (novembar 2004. za Radio Slobodna Evropa)
  • "Mislim da nam ne treba niko od stranaca da zastupa bosansku tužbu. Mi imamo ljudi u BiH koji to mogu uraditi, sa istim autoritetom, samo da im se pruži šansa." (novembar 2004. za Radio Slobodna Evropa o Tužbi Republike Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid)
  • "Novokomponovani duh je najbolje pogonsko gorivo nacionalistima. Zato se nemojte čuditi što se žrtva divi katilu. U novokomponovanoj muzici je i to moguće." (novembar 2004. za Radio Slobodna Evropa o prodoru novokomponovane muzike iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu)