Idi na sadržaj

Zaim Muzaferija

Izvor: Wikicitati
Zaim Muzaferija
Rođenje9. mart 1923.
Visoko, Bosna i Hercegovina
Smrt5. novembar 2003.
Visoko, Bosna i Hercegovina
  • "O, dragi moj, moja profesija, zanimanje, moj osnovni hljeb je škola. Ja sam bio profesor njemačkog i francuskog jezika. Francuskog kratko, ali kao profesor njemačkog sam otišao u penziju '89. To je bilo moje glavno zanimanje i moj hljeb. Nije kakav, zna se, prosvjeta nikad nije plaćena prema onome koliko se od nje očekuje da odgaja buduće naše predsjednike i generale. To sam radio uporedo sa filmom, ali ja nikada nisam dozvolio da se zbog mog odsustva iz škole izgubi ma i jedan čas. Uvijek bih našao zamjenu koju bih sam platio. To s ponosom govorim, da nisam izgubio ni jedan čas u čitavom tom periodu od tih dvadesetak godina koliko sam bio profesor." (Dani, 28. septembar 2001)


  • "Ako tražite definiciju glume reći ću vam da je najbolja gluma kad ništa ne glumiš. Za to se treba roditi." (Intervju, Siniša Subotić - Visočko Oko)


  • "Nije baš lijepo reć da sam se ja i režijom i glumom bavio nekako lijevom rukom, to jest usput. Ja sam i u tom poslu uvijek davao sve od sebe ali to nije bilo moje glavno zanimanje. Ja sam, naime, završio za profesora i tim poslom sam se bavio cijelog života do penzije i to je bilo moje osnovno zanimanje" (Intervju, Siniša Subotić - Visočko Oko)


  • Kusturica je veliki režiser. Glumio sam u tri njegova filma. Sjećam se kad sam ga pitao kako da odglumim govor na dočeku štafete u filmu Otac na službenom putu, rekao mi je da to uradim kako je jedino moguće, a to je kao odbornik svjestan partijskog zadatka i značaja događaja koji je pred njim. Šteta je što se upleo u politiku i vezao za zločinački režim. Njemu to nije bilo potrebno jer je bio dovoljno velik i bez toga. Shvatiću ove sitne režisere koji su žedni slave i eksponiranja šurovali sa raznim politikama. Ni ovaj naš bošnjački dio nije operisan od istog. Mene srećom nisu nikad uspjeli uvući u bilo koju političku opciju. Ja sam uvijek bio za svoju Zemlju. Pisao pjesme u ratu, obilazio linije, davao podršku borcima. Znam da se vrlo malo toga moglo postići bez puške u ruci ali eto. Ja sam musliman više po rođenju nego li po upražnjavanju vjere i ne pripadam nikakvoj političkoj opciji." (Intervju, Siniša Subotić - Visočko Oko)


"Umjetnost je lijepa stvar. Kažu to je potreba duha čovječijeg i duše, al Bogami para je puno potrebnija. Ja to kondenzujem u novac jer bez materijalnog nema ni duhovnog. Neko kaže i obrnuto al što bi se ja sad zamaro i razbijo glavu šta je starije kokoš ili jaje." (Intervju, Siniša Subotić - Visočko Oko)