Idi na sadržaj

Znakovi pored puta

Izvor: Wikicitati
Znakovi pored puta
AutorIvo Andrić
Originalni nazivZnakovi pored puta
  • "Dobro je i prirodno sjećati se prošlosti i misliti na budućnost, ali živjeti ma i djelimično u budućnosti ili prošlosti - nezdravo je čak i opasno. To znači kočiti i potkradati svoj sadašnji život, ne spasavajući ništa od prošlosti i ne čineći ništa za budućnost. Glavnim dijelom svoga bića, najboljim snagama srca i razuma čovjek treba da je uvijek i cio u sadašnjem trenutku, koji je jedini pravi i jedini mogući život koji živimo."
  • "Zbog ograničenog poznavanja prirodnih zakona i stvarne ljudske prirode, nama pojedini ljudi mogu da izgledaju kao čudovišta i izuzeci po svojoj zloći ili dobroti, ili svom savršenstvu. Otud vodi porijeklo i ljudska misao o bogovima, o bogu i satani, anđelima i svecima.
  • "Tako je sa svakim od nas, a tako je bilo oduvijek sa svima koji su, rođeni od žene, pod ovim suncem jeli hljeb ove zemlje."
  • "Nisu oni koje nazivamo pokojnicima tako mrtvi kao što se to obično misli. Isto kao što ni oni koji sebe smatraju živima nisu onako ni onoliko živi koliko bi hteli da izgledaju i kako sami sebe vide."