Idi na sadržaj

Za logorovanja

Izvor: Wikicitati
Za logorovanja
AutorIvo Andrić
Originalni nazivZa logorovanja
  • "Ej vi, efendije i prvaci, primite na znanje moj polazak. Ja od vas ne tražim za se ni za svoju pratnju nikakva troška ni jela, osim u svakom kadiluku, gdje ću prenoćiti po jednu noć, pripravite po hiljadu oka hljeba i pet stotina torbi ječma: to nek me čeka spremno, a ostalog nikakva jela ne tražim da mi pripravljate. I dobro se čuvajte da ne biste od siromašne raje ma jedno zrno u moje ime uzeli, niti ih mučili. Zato vam se ova bujruldija šalje sa bosanskog divana, te kad vam stigne, po njenu se sadržaju ravnajte i tako radite.«
Kadija je mrmljao u mali prozor pun cvijeća:
- Lijepo, vjere mi. Za jednu noć ne traži ništa nego hiljadu oka hljeba i pet stotina torbi ječma. Ako mi ostane deset dana ovdje, a može ostati i više, poješće, lijepe mi vjere, i podnicu ispod mene."


  • "Bio je čuven radi svog tvrdičluka isto koliko i radi bogatstva. Nije pušio, nije pio, jeftino se odjevao i hranio, i otkidao od svakog živa i od rođenog grla. I kao sve prave tvrdice, on je mrzio svako davanje i užasavao ga je svaki trošak, ma gdje u svijetu i ma radi čega god bio. Pomisao na zejtin koji uzalud gori po džamijama ne bi mu dala pokatkad da spava. Vrhunac sreće i najdraža stvar na svijetu bila je za njega misao na neku gotovinu koja bi ležala na sigurnu mjestu i bez prometa i rizika rasla, rasla bez prestanka. I pošto to u ovom svijetu nije mogućno, on je mrzio sav svijet i sve njegove zakone po kojima se sve koleba, promeće, mijenja i troši. Dijabetičan i pun kašlja i zaduhe, on po cio dan hripa, šišti, psuje i računa. Saziva muktare, izdaje naredbe. Sa suzama u glasu preporučuje štednju u vremenu, u novcu, u mjestu."