Provincija u pozadini

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Provincija u pozadini
Autor
Hasan Kikić
Provincija u pozadini.jpg
Originalni naziv
Provincija u pozadini
Datum izdavanja
1935.  • "Ova knjiga je dokument o djetinjstvu mojih vršnjaka i mome, o godištu devetsto četvrtom i petom i devetsto šestom, o našoj dragoj prostranoj ravnoj i plodnoj domovini, o majkama i očevima našim i o tome kako se u carsko beha-doba u toj nedavnoj historijskoj beha-prošlosti, rađalo i živjelo i umiralo, o tome kako su prolazile jeseni i proljeća i u njima se pjevalo i plakalo, i gladovalo i mrzilo i ljubilo, o tome kako se odrastalo i začinjalo i kako su kiše padale i magle se vukle i sunca, topla i svilena sunca sjala. Posvećujem je uspomeni mojih dobrih vršnjaka – oni su kiridžije, poslužitelji, pismonoše i stanični nosači i tucači kamena, oni i sada nose bijele i čadorbežne gaće, sa velikim obašvama, i teško i naporno otimaju od života ono najnužnije." (iz uvoda)


  • "- Bolje je da mu ti to rekneš - kaže Sejno - jer on tebe uvijek prije posluša nego mene. Reci mu, dok se ja nisam umiješo, jer će biti zlo. Baka ti ćorava posla kud je momak ujolio! E ne mere to tako! Neću ja! Znaš?! Što će ona meni? Prava gospojica - samo se zna prošetati do luga i nabrati cvijeća, pa hajde otkud je i došla. A ide cura ko bajagi svaki dan u Podobrijez. Iš, ne praši! Već ti reci sinu, dok mu ja nisam reko. Neću ja kako on hoće. Neću ja gospojicu za snahu, ja hoću radnika! Znate li vi to?! Rad-ni-ka-a! A što se on duri za njom i benavi ko luda, to meni nije stalo. Reci ti njemu! Znaš?! Šta fali Fati Mula-Jusufovoj? I lijepa, i kućanica i, što je glavno, radina cura ko mrav. Kad si ti vidjela kopače kod Mula-Jusufa da su bez nje? Kad, pitam ja tebe? A kad si vidjela gospojicu Hanifu da je uzela za motiku? He-he, neću ja šeprtljanja, ne, otvoreno vam kažem. Čast Omeru i cijeloj njegovoj kući, čestiti su i bogati, a Boga mi su i rzli i obrazli, ali ne znam ja na koga se metnu ta curetina. Eh, da je ona ko Fata Mula-Jusufova, ne bih ja reko ništa. Ama ja ne trpim gospoštije, ne trpim, ja hoću da se u mene radi, reci ti to njemu odmah kad se vrati! Jesi li čula? Hah?!" (Kraj pušnica)

Drugi o knjizi[uredi]

  • Almir Zalihić
    • "U ciklusu pripovijedaka "Provincija u pozadini" autor je opisao siromašno djetinjstvo provedeno u teškim godinama I svjetskog rata. Svijet posavskog sela, prizori golotrbe urlapčadi, sudbinski milje djece goniča carskih goveda koja po cestama i zabitima između Brčkog, Gradačca i Gračanice glavinjaju odrađujući posao i odrastajući u atmosferi osluškivanja vijesti s fronta, jedinstven je tematski okvir u našoj literaturi toga doba."