Mustafa Busuladžić

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mustafa Busuladžić
bošnjački intelektualac, pisac, nosilac ideje Mladi muslimani, poliglota
Rođenje 1. aprila 1914.
Trebinje, BiH
Smrt 29. juna 1945.
Velešići, Sarajevo, BiH
Mustafa Busuladžić
 • "Da bi se izbjegle katastrofe i stvorio novi poredak, države su pribjegle raznim ekstremnim ideologijama kao što su komunizam, fašizam, nacionalsocijalizam". (“Paradoksi u svijetu“)
 • "Fašizmi, da bi opčarali gomile i prikrili nutarnje vrenje i nezadovoljstvo, bacili su se u ratne pustolovine i avanture. Dakle, treba poći novim putevima". (“Paradoksi u svijetu“)
 • "Islam je prirodni protivnik i komunizma i fašističko-rasističkih shvatanja. Da bi se uklonila svaka propaganda, dolazila ona slijeva ili sdesna, muslimani moraju prije svega da se orijentiraju isključivo prema islamu i jačaju svoje duhovne veze. Prvi islamski kongres koji bude zasjedao treba da se pozabavi pitanjem strane propagande u islamskim zemljama i iznađe metode komunističko-fašistički utjecaj među muslimanima, a naručito omladinom i radničkim staležom." ("Muslimani u Evropi - izabrani spisi", Sejtarija, 1997.)
 • "Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena, sakrivanja i gomilanja robe, krijumčarenja i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova." (Trgovačko poslovanje i privređivanje u svjetlu islamskih vjerskih propisa, 1944.)
 • "Mi smo malobrojna zajednica, koja živi na razbojištu povijesnih antagonizama. Naša teška sadašnjost a još više budućnost od nas neumitno traže, da sve stvari postavimo na mjesto i da se ne zavaravamo zabludama." (časopis El-Hidaje, 7. mart 1943.)
 • "Muslimanska žena neka se povrati svom prirodnom pozivu majke i odgajateljice (...) Nama, kao i svima narodima, uvijek je potrebno više žena majki koje će odgajati čovjeka nego liječnica i učiteljica. Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca." (Kult golotinje, 1944.)
 • "Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uvijek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas. Ali naša tolerancija ne može ići dotle da mi mirno gledamo uništenje." ("Naša tolerancija", list "Osvit", 26. marta 1944. godine.)
 • "Potpuna sloboda u odijevanju žene, moderni plesovi nedostojni ozbiljnosti, mješovite plaže, čak i nudističke, upadljiva kozmetika (...) sve su to dolazi spolne raskalašenosti i moralne podivljalosti naših abnormalnih vremena." (Kult golotinje, 1944.)
 • "Temelj porodice je žena-majka. Materinstvo je suština ženina bića. Po tome je žena nositeljka životnog kontinuiteta. Materinstvo je najuzvišeniji i prirodni poziv žene, njezina glavna uloga na zemlji. Na području materinstva žena je superiorna (ima veću vlast) nad muškarcem." (časopis El-Hidaje, 7. marta 1943.)
 • "U pitanju demokracije islam se razilazi s marksizmom. Dok komunizam teži za diktaturom proleterijata, islam je demokratski i jednako gleda sve ljude i isključuje svaku klasnu i rasnu razliku. U pitanju univerzalnosti dodiruju se, jer islam kao i marksizam zabacuje fašističko-rasistička shvatanja i nacionalni šovinizam". ("Islam prema marksističko-komunističkoj doktrini")
 • "Islam je naravni protivnik komunizma. Nauk islama nespojiv je s duhom komunizma. Oni su vječni protivnici i gdje jedan vlada nema mjesta drugome. Gdje se primjenjuju islamska društvovna učenja zakrčeni su putevi komunizmu. Upravo se o tu činjenicu razbijala svaka promičba treće internacionale u islamskim zemljama. Tako je uvijek bilo, jeste i bit će. Sama narav islama odredila je stav muslimana u borbi protiv boljševizma jer je islam kao božanska vjera svojim društvovnim zasadama izgradio most između utopije i života i skladno riješio, prije svih socijalno-filozofskih doktrina, pitanje vječnog sukoba čovjeka kao jedinke i ljudskog društva." (Osvit, 27. rujna 1942. Podlistak, Mustafa Busuladžić: Iz povijesti muslimana u boljševičkoj Rusiji)