Mustafa Busuladžić

Izvor: Wikicitati
Jump to navigation Jump to search
Mustafa Busuladžić
bošnjački intelektualac, pisac, nosilac ideje Mladi muslimani, poliglota
Rođenje 1. aprila 1914.
Trebinje, BiH
Smrt 29. juna 1945.
Velešići, Sarajevo, BiH
 • "Da bi se izbjegle katastrofe i stvorio novi poredak, države su pribjegle raznim ekstremnim ideologijama kao što su komunizam, fašizam, nacionalsocijalizam". (“Paradoksi u svijetu“)
 • "Fašizmi, da bi opčarali gomile i prikrili nutarnje vrenje i nezadovoljstvo, bacili su se u ratne pustolovine i avanture. Dakle, treba poći novim putevima". (“Paradoksi u svijetu“)
 • "Islam je prirodni protivnik i komunizma i fašističko-rasističkih shvatanja. Da bi se uklonila svaka propaganda, dolazila ona slijeva ili sdesna, muslimani moraju prije svega da se orijentiraju isključivo prema islamu i jačaju svoje duhovne veze. Prvi islamski kongres koji bude zasjedao treba da se pozabavi pitanjem strane propagande u islamskim zemljama i iznađe metode komunističko-fašistički utjecaj među muslimanima, a naručito omladinom i radničkim staležom." ("Muslimani u Evropi - izabrani spisi", Sejtarija, 1997.)
 • "Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena, sakrivanja i gomilanja robe, krijumčarenja i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova." (Trgovačko poslovanje i privređivanje u svjetlu islamskih vjerskih propisa, 1944.)
 • "Mi smo malobrojna zajednica, koja živi na razbojištu povijesnih antagonizama. Naša teška sadašnjost a još više budućnost od nas neumitno traže, da sve stvari postavimo na mjesto i da se ne zavaravamo zabludama." (časopis El-Hidaje, 7. mart 1943.)
 • "Muslimanska žena neka se povrati svom prirodnom pozivu majke i odgajateljice (...) Nama, kao i svima narodima, uvijek je potrebno više žena majki koje će odgajati čovjeka nego liječnica i učiteljica. Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca." (Kult golotinje, 1944.)
 • "Nikad nismo bili pobornici šovinizma. Naše domoljublje nikad nije bilo obilježeno ekskluzivizmom, nego je uvijek bilo kulturno i tolerantno, pa je kao takvo omogućavalo život i razvitak i drugima osim nas. Ali naša tolerancija ne može ići dotle da mi mirno gledamo uništenje." ("Naša tolerancija", list "Osvit", 26. marta 1944. godine.)
 • "Potpuna sloboda u odijevanju žene, moderni plesovi nedostojni ozbiljnosti, mješovite plaže, čak i nudističke, upadljiva kozmetika (...) sve su to dolazi spolne raskalašenosti i moralne podivljalosti naših abnormalnih vremena." (Kult golotinje, 1944.)
 • "Temelj porodice je žena-majka. Materinstvo je suština ženina bića. Po tome je žena nositeljka životnog kontinuiteta. Materinstvo je najuzvišeniji i prirodni poziv žene, njezina glavna uloga na zemlji. Na području materinstva žena je superiorna (ima veću vlast) nad muškarcem." (časopis El-Hidaje, 7. marta 1943.)
 • "U pitanju demokracije islam se razilazi s marksizmom. Dok komunizam teži za diktaturom proleterijata, islam je demokratski i jednako gleda sve ljude i isključuje svaku klasnu i rasnu razliku. U pitanju univerzalnosti dodiruju se, jer islam kao i marksizam zabacuje fašističko-rasistička shvatanja i nacionalni šovinizam". ("Islam prema marksističko-komunističkoj doktrini")

Drugi o njemu[uredi]

 • Aziz Alili
  • "Ako mogu ubit' tebe, tvoje knjige neće moć', Ya Mustafa, rana zvijezdo, duge noći, Sarajevo, nijemo strijepi crni dan, odvedoše nam Mustafu u zindan..." (poznata ilahija u kojoj se spominje Busuladžić, koju je napisao Džemaludin Latić)
 • Aziz Kadribegović
  • "Sudbina rahmetli Mustafe Busuladžića je tipična sudbina muslimanskog intelektualca, gotovo sasvim svejedno u kojem je vremenu živio i koji je režim bio na vlasti: ako probaš misliti svojom glavom, ode ti glava! (u zaključku knjizi "Muslimani u Rusiji" pod naslovom "Umjesto pogovora", pretisak iz Osvita, objavljenog u Sarajevu 1943. godine u tiskari "Bosanska pošta", izdaje Rijaset IZ RBiH (El-Kalem, Preporod), Sarajevo 1996., str. 56)
 • Džemaludin Latić
  • "Bio je najljepši primjer intelektualca. To je mislilac koji je govorio istine o svome narodu, koji se hrabro i kritički sučeljavao sa prošlošću i osvjetljavao je, ali u istom trenutku imao i vizije. Zato je Busuladžić dragocjen." ([1])
  • "Busuladžić je pisao lucidne i dalekosežne eseje. Za mene dojmljiv kao pisac, musliman, ali i istinski Evropljanin. On je bio veliki po tome što je, pogotovo u svojim esejima o socijalizmu, upozoravao na to kuda čovječanstvo vode dvije najkrvavije svjetske ideologije, fašizam i komunizam. On ih je izjednačavao, dokazujući da su u suštini jednako pogubne. U svojoj knjizi ‘Muslimani u sovjetskoj Rusiji’, zbog koje će biti i ubijen, on je zapravo pokazao kako su se te njegove vizije ekstremno materijalističke ideologije u stvarnosti i ostvarile. Pisao je o nezamislivim zločinima boljševika nad muslimanima u Rusiji. No da apsurd bude potpun, nakon sukoba Tita sa Staljinom 1948. godine Mustafa Busuladžić je rehabilitiran. Dakle, svega tri godine nakon što je ubijen." (Dnevni Avaz, 27. juni 2009. godine; članak novinara Faruka Vele pod nazivom "Komunisti su ga ubili zbog knjige o Staljinovoj Rusiji")
  • "Da je taj brilijantni um ostao živ i da Komunistička partija nije pobila cvijet muslimanske inteligencije, vjerujem da bi sudbina Bošnjaka bila za jotu bolja. Tada bi sigurno bila pametnija i možda bismo i izbjegli genocid koji nam se dogodio 90-ih. Porazno je da su komunisti krajem Drugog svjetskog rata pobili cvijet partizanske muslimanske inteligencije, a poslije rata cvijet naše građanske inteligencije. Služeći četništvu i velikosrbizmu, Partija je pobila ili zatvorila sve što je mislilo kao musliman ili Bošnjak." ([2])
 • Enes Durmišević
  • "Ja se brinem za nas i za duh bošnjačke inteligencije. Kada se govori protiv Mustafe Busuladžića, zapravo se govori protiv muslimana i Bošnjaka." (28.juna 2018. godine na promociji knjige "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića" autora Mevludina Dizdarevića, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, [3], [4], [5])
 • Enes Karić
  • "U ovoj svojoj knjizi ne donosim zaključke o ideologiji "Mladih Muslimana" na temelju iskaza njihovih protivnika, komunista. To bi bilo isto kao kada biste o bogumilima zaključivali na temelju dokumenata koje je pisala inkvizicija ili papinski istražitelji. Ili o Jevrejima na temelju gestapovskih izvještaja. Izuzimajući oštroumnog Mustafu Busuladžića, stoji činjenica da u prvo vrijeme (zaključujem, naravno, na temelju "mladomuslimanskih" tekstova iz El-Hidaje od 1942. i 1943. pa dalje) "Mladi Muslimani" nisu razvijali islamsko mišljenje koje bi se kulturno profiliralo kao "islam u Bosni". Mladomuslimanski tekstovi objavljeni u El-Hidaji mogli su biti podjednako čitani muslimanima i u Egiptu, Ugandi, ili Sri Lanki... Bili su najčešće bezvremenski i "bezmjesno" intonirani. Govorim ovdje, naravno, o prvoj fazi "mladomuslimanskih" tekstova." (Intervju Dana, 19. aprila 2002.godine. BH Dani, br. 253)
 • Hazim Šabanović
  • "Znao je na njemačkom stranice i stranice Spenglerovih djela napamet. Pisao je lahko, tečno, kristalno jasno i inspirativno." (o Busuladžiću, "Trinaest mladomuslimanskih šehida", II izdanje, Sarajevo, 2007., "Udruženje građana MLADI MUSLIMANI", ISBN 978-9958-9181-2-4, str.30-31.)
 • Hifzija Suljkić
  • "Bio je jedan od najplodnijih autora predratnog muslimanskog intelektualnog kruga. Objavio je preko stotinu različitih napisa, rasutih diljem tada šarolike muslimanske i jugoslovenske štampe. Njegova prva i osnovna ideja, izvor svake inspiracije bio je islam – kristalno čist, nepatvoren i jasan, jednako distanciran i od sinkretizma modernista i od učmalog formalizma niže uleme." (Hikmet)
  • "...predstavlja jednog od najvećih ovovjekovnih boraca za islam i muslimane na ovim prostorima; čovjek koji je, za svojih tridesetak godina, koliko je živio, učinio za muslimansku stvar u Bosni više od mnogih za čitavog života; bio je pisac, prevodilac, publicista, kritičar i recenzent, orator i mislilac, poliglot - a nadasve borac i pregalac za islam, čijem je razvoju na ovom tlu posvetio sav svoj životni vijek. O Mustafi Busuladžiću se danas među muslimanima malo šta zna, jer se o njemu, kao rijetko kome, pedeset godina nije smjelo ni pisati ni govoriti." (u uvodu knjizi "Muslimani u Rusiji" pod naslovom "Mustafa Busuladžić - šehid na putu istine", pretisak iz Osvita, objavljenog u Sarajevu 1943. godine u tiskari "Bosanska pošta", izdaje Rijaset IZ RBiH (El-Kalem, Preporod), Sarajevo 1996., str. 5)
 • Ismet Kasumagić
  • "Mustafa Busuladžić jedan je od najvećih ovovjekih boraca za islam i muslimane na ovim prostorima. U svom kratkom životu učinio je za muslimane u Bosni i Hercegovini više od mnogih koji su znatno duže živjeli. Bio je pisac, prevodilac, publicist, kritičar i recenzent, govornik i mislilac, poliglot, nadasve borac i pregalac za islam, čijem je razvoju na ovom tlu posvetio cio svoj životni vijek." ("Trinaest mladomuslimanskih šehida", II izdanje, Sarajevo, 2007., "Udruženje građana MLADI MUSLIMANI", ISBN 978-9958-9181-2-4, str.30)
 • Mevludin Dizdarević
  • "Mnoge važne ličnosti iz naše kulturne i intelektualne historije bile su potpuno ignorirane i nisu bile utkane i učitane u našu kolektivnu memoriju, upravo da bi se redefinirao bošnjački identitet. Cilj je bio, po istraživanjima do kojih sam došao, da se na bošnjački torzo nakalemi neka druga glava, instalira neka druga elita, kvazi, vještačka elita, kako bi se lakše manipuliralo bošnjačkim narodom. Mustafa Busuladžić žrtva je tih procesa, žrtva ambicije da se s bošnjačkog tijela otkine i eliminira njihova glava, jer eliminiranje i uklanjanje elite jednog naroda nije samo zločin nad tim pojedincem već zločin nad čitavim narodom... Nažalost, Mustafa Busuladžić nije usamljen kada je riječ o elitocidu, zato što je samovoljno, jasno artikulirao pitanje bošnjačkog opstanka. To je njegova najznačajnija karakteristika. Njegovi najvažniji radovi jesu oni koji se dotiču bošnjačke budućnosti. On je, prema mojim nalazima, jedini muslimanski intelektualac koji je tada rekao da muslimani ovdje nemaju budućnost, nemaju opstanka ako ne uzmu puške u ruke. Ja sam u jednoj od svojih teza pokušao kazati to da su Bošnjaci muslimani mogli na vrijeme čitati Mustafu Busuladžića, kao što nisu smjeli, oni su mogli izbjeći klanje od 1992. do 1995. godine, ili ga barem smanjiti u velikoj mjeri." (28.juna 2018. godine na promociji knjige "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića" autora Mevludina Dizdarevića, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, [6], [7], [8])
  • Želi se predstaviti kao da je Busuladžić lično i personalno potpaljivao gasne komore u Jasenovcu što je strašno i nedopustivo pojednostavljivanje. (11.11.2016., za Radio Sarajevo, tekst "Za i protiv" / Ko je bio Mustafa Busuladžić")
 • Muhamed Hadžijahić
  • "Mene je posebno čudilo njegovo poznavanje jezika. Mustafa je tečno govorio svaki od tih jezika, i zato je moja ocjena da smo izgubili dva velika čovjeka: hadži Mehmed-ef. Handžića i Mustafu Busuladžića. Handžić je učenjak kakav se nije rodio u posljednjih sto godina, vrlo je značajan za muslimane Bosne i Hercegovine, no, smatram da je Busuladžić još i značajniji zato što je pored velike učenosti, poznavao i evropske jezike." ("Trinaest mladomuslimanskih šehida", II izdanje, Sarajevo, 2007., "Udruženje građana MLADI MUSLIMANI", ISBN 978-9958-9181-2-4, str.30)
 • Mustafa Spahić
  • "Mustafa Busuladžić kažnjen je smrtnom kaznom u maju 1945. godine. Sudbonosna inkriminacija koja ga je odvela u smrt bila je knjiga Muslimani u sovjetskoj Rusiji. Da je tu knjigu napisao i štampao 1949. ili 1950. godine, poslije sukoba Staljina i Tita, možda bi dobio nagradu ZAVNOBiH-a, ako ne i AVNOJ-a. Životna briga i misija Mustafe Busuladžića bio je vjerski, kulturni, biološki i teritorijalni opstanak islama, Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Za svaki narod i za svaku državu i zemlju i religiju u Evropi to je samorazumljivo i to se pretpostavlja, a to je kod nas uvijek upitnik i uskličnik. Pošto su komunisti osudili i strijeljali Busuladžića za antikomunizam, antisocijalizam, profašizam i pronacizam, a danas ta roba uopće ne prolazi na tržištu ideja, sadašnji din-dušmani islama, muslimana, Bošnjaka i Bosne i Hercegovine osuđuju ga za ono od čega danas na dunjaluku nema odbrane osim kod Boga, za antisemitizam. Na tu temu ja ću samo reći: Ako je Mustafa Busuladžić bio antisemit, ja sam Hitler i Mussolini istovremeno." (28.juna 2018. godine na promociji knjige "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića" autora Mevludina Dizdarevića, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, [9], [10], [11])
 • Safet Mešanović
  • "Čovjek je strijeljan samo zato što je govorio, pisao i zalagao se za spas poklanih i pobijenih ljudi od tadašnje NDH-azije. Ubijen je zbog navodne saradnje s fašistima. A antisemitizam kod Bošnjaka nikada nije ni postojao." (05. marta 2018. kao zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo, o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva osnovnoj školi na području općine Novi Grad)
 • Safvet Halilović
  • "Busuladžić, kao i Kutb, u svojim spisima razmatraju stanje ljudskog duha, koji u savremom dobu proživljava veliku krizu. Kazano Busuladžićevim mislima, u savremenom dobu čovjek postaje supstancija, on je a ne Bog subjekt povijesti, materija zamjenjuje duh, ropstvo slobodu, profanost svetost, nadu nihilizam. Takvo je stanje ljudske savremenosti i to su sve pokazatelji krize ljudskog duha. U takvom razumijevanju svijeta čovjek ne može da nađe svoje stajalište, svoj oslonac, usmjeritelja, načelo i tačku koja će mu omogućiti da taj svijet razumije i sebe odredi i usmjeri u njemu. 'Nauka i filozofija nisu mogle otkriti smisao života', kategoričan je Busuladžić, a ateizam je, po njemu, 'žig sramote otisnut na ljudski razum'. Zapad je izgubio religiju i moral, smatra Busuladžić. To je zbog toga što je Zapad zaboravio na Boga i zato se tamo, nastavlja on, dešavaju socijalni paradoksi koji daju žig našoj epohi... U doba grandioznih uspjeha tehnike i džinovskih napredaka industrije, kad jedni umiru od presitosti, u svijetu vlada strahovita bijeda i nezaposlenost, milioni umiru od gladi. Europa se našla pred pogibeljnim posrtajima. Da bi se izbjegle katastrofe i stvorio novi poredak države su pribjegle raznim ekstremnim ideologijama kao što su: komunizam, fašizam i nacional-socijalizam." ([12])
 • Senija Milišić
  • "U tom smislu, jedno od važnijih djela, koje je za mene kao historičara posebno interesantno, jeste Islam i socijalizam iz 1938. godine. U njemu Busuladžić decidno tvrdi da se marksističko-komunistička doktrina urušila, da ju je život demantirao, da se komunizam iskazao kao nesposoban i neostvariv, kao surov i jednostran. Busuladžić je u ovoj svojoj knjizi procjenjivao da komunizam i fašizam nisu riješili socijalno pitanje te ih je smatrao neuspješnim, što se, vidjeli smo, padom Berlinskog zida i desilo. Busuladžić je smatrao da je tadašnja kriza u svijetu posljedica dublje duhovne krize. On je pisao o islamskoj koncepciji socijalizma, o odnosu islama prema marksističko-komunističkoj doktrini, socijalnom duhu islama, temeljima islamskog socijalizma i drugim temama. Prema Busuladžiću, islam nema ništa protiv onog socijalizma koji se bori za višu istinu i socijalnu pravdu koja ljudima donosi pomoć, a ne vlast; bratstvo, a ne klasnu mržnju; čovjekoljublje, a ne brutalnost; slobodu, a ne diktaturu; jednakost, a ne nasilje." (28.juna 2018. godine na promociji knjige "Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića" autora Mevludina Dizdarevića, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, [13], [14], [15])
 • Šaćir Filandra
  • "Busuladžić ima sposobnost da i najsitnije detalje, naoko neupadljive pojave života muslimana u Bosni, islamski misli. On ne misli islam, već islamski misli svijet i pojave u njemu. On zato nije teolog, već pregnuće pojedinačnog duha ka Savršenom Čovjeku; nije ni filozof, jer sve misli sa stajališta njegovog božanskog porijekla, ali zato jeste sustavni mislilac, baš zbog toga što svaku stvar i pojavu u svijetu vrjednuje i procjenjuje s aspekta njene arhetipske uzoritosti, božanskog određenja, sad samo sukladno vremenskim i prostornim okvirima. On islamski misli Bosnu i Bošnjake kao Bošnjak, musliman, u Bosni, kroz njene geografske, kulturne, nacionalne, vjerske i strategijske određenosti." (predgovoru knjige Mustafe Busuladžića "Muslimani u Evropi", Sejtarija, 1997.)