Idi na sadržaj

Tolerancija

Izvor: Wikicitati

Citati[uredi]

 • Andrew Koppelman
  • "Liberalizam cilja da toleriše onoliko raznolikosti koliko je konzistentno sa održanjem liberalnog projekta. On ima posebne razloge za tolerisanje neliberalnih ideja, jer cilja da bude svjesno prihvaćen od građanstva i sa punim razumijevanjem alternativa. Koliko raznolikosti može biti tolerisano u praksi je kontigentno pitanje koje zavisi od činjenica određenog mjesta i vremena. Da li domaći fašisti, na primjer, trebaju biti ugnjetavani da bi se izbjegla katastrofa, jeste pitanje previđanja temeljeno na lokalnom znanju. To nije filozofsko pitanje." (Unparadoxical Liberalism)
 • Film Bijeli prah
  • George: "Oficijelna granica toksičnosti za ljude je između jedan i jedan i po gram kokaina zavisno od ljudske težine. Ja sam običavao uzimati pet grama na dan, možda više. Jednom sam ušmrkao deset grama u deset minuta. Pretpostavljam da sam imao visoku toleranciju."
 • John Rawls
  • "[D]ok netolerantna sekta nema pravo da se žali na netoleranciju, njena sloboda treba da bude ograničena samo kada tolerantni iskreno i sa razlogom vjeruju da je njihova sopstvena sigurnost i sigurnost ustanova slobode u opasnosti. Tolerantni treba da obuzdaju netolerantne samo u ovom slučaju. Vodeći princip je da se ustanovi pravedan ustav sa slobodama jednakih prava građana. Pravedni treba da su vođeni principima pravde, a ne činjenicom da se nepravedni ne mogu žaliti. Konačno, treba primijetiti da čak i kada je sloboda netolerantnih ograničena da bi se zaštitio pravedni ustav, ovo se ne čini u ime maksimalizovanja slobode. Slobode jednih nisu potisnute da se jednostavno omogući veća sloboda za druge. Pravda zabranjuje ovu vrstu zaključivanja u vezi sa slobodom, u istoj mjeri u kojoj to čini u pogledu zbira koristi. Samo je sloboda netolerantnih ona koju treba ograničiti, a to se radi zbog jednake slobode pod pravednim ustavom čije bi principe i sami netolerantni prihvatili u prvobitnom položaju." (Teorija pravde)
 • Joseph Raz
  • "[P]ostoje značajna ograničenja na toleranciju. Spomenut ću četiri: prvo, svim kulturnim zajednicama treba se uskratiti pravo da ugnjetavaju njihove sopstvene članove. Ovo se primjenjuje kako na homofobiju među domaćim Nijemcima, tako i na sunećenje žena među Somalijskim imigrantima. Drugo, ni jedna zajednica nema pravo da bude netolerantna prema onima koji joj ne pripadaju. Sve forme rasizma ili druge manifestacije manjka poštovanja trebaju biti obeshrabrene javnim politikama, iako ne nužno i zabranjene ili kriminalizirane. Treće, mogućnost napuštanja supstvene zajednice mora biti izvediva za njene članove. Treba postojati javno priznanje prava izlaza iz sopstvene zajednice. Konačno, liberalni multikulturalizam zahtijevat će od svih grupa da dopuste njenim članovima pristup prikladnim mogućnostima za samo-izražavanje i za učestvovanje u ekonomskom životu države, i za kultivaciju stajališta i vještina zahtjevanih za učinkovito učestvovanje u političkoj kulturi države." (Multiculturalism)
 • Kénizé Mourad
  • "Znam da je nakon rata nekada teže negoli u ratu, da je neprijatelj padmukliji i da čovjeku, poslije tolikog napora da bi se preživjelo, dođe da se opusti. Ali vi to ne možete. Jer je ime Sarajeva danas svjetlost i nada. Nada da hrabrost i tolerancija mogu pobijediti." (Oslobođenje, 5. maj 2000)
 • Mile Babić
  • "Mogu zastupati što zastupam jer te lijepe i pozitivne stvari doživljavam ovdje u Sarajevu, ovdje u našoj BiH. To doživljavam osobito u susretu s mladim ljudima i u susretu sa svojim prijateljima, kojih imam svugdje u svakoj naciji, konfesiji i svjetonazoru. Ta tolerancija, to poštivanje drugog u njegovoj različitosti, ta ljubav prema drugačijem i različitom, mene kao ljudsko biće obogaćuje i usrećuje. Biti s istima je dosadno i osiromašuje čovjeka u svakom smislu." Intervju za "BHDane"

Poslovice[uredi]