Katarina, kraljica bosanska

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Katarina, kraljica bosanska
Autor
Ibrahim Kajan
Katarina, kraljica bosanska.jpg
Originalni naziv
Katarina, kraljica bosanska
Datum izdavanja
2004.  • "Šta sam ja... bez domovine? Čovjek bez domovine je mrtav čovjek. Tek sad znam šta je zavičaj. Šta znači biti pored domovine, a ne moći se u nju vratiti? Sad mi je jasna misao na progonstvo osuđivanih rimskih pisaca koji su pisali i govorili da je progonstvo iz domovine najteža kazna živu čovjeku. Jer... šta je čovjek bez domovine... i bez jezika svoje domovine? Ovo što i ja... Mrtav čovjek kojem je ostao samo taj dio svijesti kojim jedino tu istinu može izreći.."
  • "Kod žena vam je to tako; kad ženu ništa ne boli, onda će reći da je boli glava."
  • "Što nije izgovoreno, nije ni postojalo. A što je rukom zapisano - može lahko oružjem postati protiv glave samoga zapisivača... Crnu stranu svijeta, zasigurno, ne treba dodatno crniti."
  • "Mir, žuđeni mir - gorko uzdahne kraljica. Samo njega nedostaje ljudima. Ako je u srcu gorčina, čovjek se ne može ćutjeti mirnim."
  • "Govorio sam: Bit ću tvoj vid i tvoj sluh
Ali ti postade moje sljepilo i moja gluhost
Govorio sam: Budi Kraljica moga srca!
Ali ti postade kraljica zemlje u kojoj ću zakopati svoje srce."
  • "Tomašu je bila, vi to najbolje znadete, za vratom i stalna papina požurnica: 'Riješi pitanje heretika! Izvrši obećanje koje si mi zadao!' A moj mu je otac... odmagao u tom ... štitio je bogumile, otvarao im sve svoje kapije u Hercegovini. A onda Dubrovčani! Dubrovčani, oni nemaju skrupula! Misle i djeluju po logici: 'Sve je lipo, ali su penezi najlipši!' U Blagaju su nam pune pismohrane njihovih molbenica, zahtjeva, prosvjeda, poniznih intervencija... a sve zbog poreza koji im je uvijek previsok! A zarada, e, ona im je uvijek premalena!"
  • "Muškarci tako razmišljaju: 'Imamo pravo na svaku ženu.' Živim i znam da je tako. Kad bi za to ubijali muškarce u Bosni, ni jedan ne bi ostao."