Idi na sadržaj

Kazna

Izvor: Wikicitati

Citati[uredi]

 • Friedrich Nietzsche
  • "Mudar ne kažnjava zato što je neko loše postupao, nego da loše ne bi postupio."
 • Hannah Arendt
  • "U samoj je prirodi čovjekova djelovanja da svako djelo, koje se jednom pojavilo i ostalo zabilježeno u ljudskoj historiji, ostaje kao potencijal dugo nakon što je njegova aktuelnost postala stvar prošlosti. Nijedna kazna nikada nije imala dovoljnu snagu odvraćanja da spriječi činjenje zločina. Upravo suprotno, kakva god bila kazna, jednom kad se pojavi određeni zločin, njegovo je ponavljanje mnogo vjerovatnije nego što je bila mogućnost njegovog nastanka. Još su vjerovatniji posebni razlozi za ponavljanje nacističkih zločina. Zastrašujuće poklapanje savremene eksplozije stanovništva i novih tehničkih izuma zbog kojih će, uslijed automatizacije, veliki dijelovi stanovništva postati "suvišni" čak i kao radna snaga, a pomoću nuklearne energije ti će se problemi moći rješavati upotrebom sredstava u usporedbi s kojima se Hitlerove gasne komore doimaju kao grubo sklepane igračke kakva zločestog djeteta, trebalo bi biti dovoljno da u nama izazove strah. / Bitni razlog za to je sljedeći: svaki novi čin može postati presedan za budućnost, a sva suđenja koja se bave "zločinima protiv čovječnosti" moraju se voditi u skladu sa standardom koji je danas tek "ideal". Ako je genocid aktuelna mogućnost budućnosti, onda nijedan narod na svijetu - dakako, jevrejski ponajmanje, u Izraelu ili izvan njega - ne može biti siguran u trajno postojanje bez pomoći i zaštite međunarodnog prava. Uspjeh ili neuspjeh u bavljenju nečim što nema presedana ovisi samo o tome koliko to može poslužiti kao valjan presedan na putu ka međunarodnom krivičnom pravu." (Eichmann u Jeruzalemu: Izvještaj o banalnosti zla)
 • John Locke
  • "[...] Zakoni nemaju moć bez kazni, a kazne su u ovom slučaju apsolutno neprikladne jer nisu odgovarajući način da ubijedimo nečiji duh."
  • "Ukoliko bilo ko dopušta sebi slodobu da krši zakone opće pravde koji su uspostavljeni zbog očuvanja ovih stvari, njegovu drskost treba zaustaviti strahom od kazne, a ona se sastoji u oduzimanju ili smanjenju građanskog interesa ili dobara koja bi on inače mogao i trebao da uživa."

Poslovice[uredi]

Vidi također[uredi]