Idi na sadržaj

Ivo Brešan

Izvor: Wikicitati
Ivo Brešan
Rođenje27. maj 1936.
Vodice, Hrvatska
  • "...Karakterna kuga, koja razara sva moralna načela i dostojanstvo osobe, tamaneći čovjeka u čovjeku. Od toga najviše obolijevaju oni koji se stjecajem okolnosti domognu nekog položaja u vlasti. Imaš, recimo, razumna čovjeka, čvrsta značaja i visoko etičnih načela, ali daj mu neki komadić vlasti i više ga ne možeš prepoznati; kao da je preko noći izgubio sva ta svojstva, pa oglupavio, postao nepredvidiv i nepouzdan, i svaki put kad imaš s njim posla, čini ti se da je to neko drugi, jer više i ne izgovara svoje misli, nego ono što mu politika toga trena stavlja u usta." (Pošast)
  • "Misliti znači uzdići se do ideje. A sve su ideje prožete idejom Dobra, kako kažu sveti Augustin i njegov učitelj Platon. Ne postoji ideja Zla. Ono što nazivamo Zlom samo je odsustvo ideje Dobra. Sotona ne zna ni za što drugo osim za laž, lukavstvo i prijevaru, kojima pokušava razoriti svaku ideju." (Država Božja 2053.)
  • "Najopasnijom od svih sastavnih osobina 'karaktera' čini mi se ona kad neko sebi za životni cilj postavi kakav ideal: domovinu, pravednije društvo, slobodu ili jednakost sviju, i spreman je za to na sva moguća odricanja, pa čak i na žrtvu vlastitog života. A takav je idealizam, čini se, najviše na cijeni i ljudi bez ideala izloženi su općem preziru i gotovo da ih se izjednačuje sa životinjama." (Ispovijedi nekarakternog čovjeka)


Djela

[uredi]