Idi na sadržaj

Emir Imamović

Izvor: Wikicitati
Emir Imamović Pirke
Rođenje1973.
  • "Garin je djed znao reći da se komunizam, prehlada i mahmurluk najteže istjeruju iz insana i da je za svaku boljku potrebno ležati: za komunizam u zatvoru, za prehladu 'nako, a za mahmurluk u dobrom snu." (Jel neko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince)
  • "Dario Džamonja, i to je ta tajna, nije bio Pisac zato što je volio da ga tako zovu, niti zato što je samog sebe najozbiljnije shvaćao, niti je vjerovao kako je svu svoju mudrost već ukoričio i sada samo treba da živi od slave, pije na koktelima, jede na prijemima i na novinskim stranicama u dugim odgovorima usplahirenim intervjuistima indirektno postavlja pitanje nezahvalnom puku: Je l' shvaćate vi koliki sam ja genije? Daco je svoje pisanje odživio, a takvi nikada ne napišu svoju najznačajniju knjigu. Niti ih to interesuje." (Dani, br.228)
  • "..Emir Kusturica nije bosanski umjetnik. Još od Doma za vešanje. Pripadnost određenoj kulturi ne mjeri se, naime, mjestom rođenja umjetnika ili njegovim nacionalnim određenjem. Zato ni Mirko Kovač nije srpski, a, recimo, Saul Below jevrejski pisac, dok Emir Dragulj, ma koliko dugo živio u Beogradu, jeste bosanski slikar. Njegova inspiracija mahom i dolazi iz bosanštine, pa čak i iz pripadnosti muslimanskoj zajednici u Bosni. Kovač je, pak, ne samo rovinjskom adresom, bliže hrvatskoj kulturi i njenoj književnosti, dok je Below čikaški i, samim tim, američki pisac koji puno bolje odražava muke Amerikanca nego bilo kakvo jevrejsko učenje." (Dani, br.194)

Djela[uredi]