Idi na sadržaj

Peter Sloterdijk

Izvor: Wikicitati
Peter Sloterdijk
Rođenje26. juni 1947.
Karlsruhe, Njemačka
Peter Sloterdijk (2009)
  • "Čuvena Bismarckova izreka - politika je vještina mogućega - skriva u sebi upozorenje na veliku djecu koja neovlašteno prisvajaju državu."
  • "Imperijalizam je primijenjena planimetrija, umijeće prevođenja kugli u plohe. Osvojiti se može samo ono što se može skratiti za jednu dimenziju."
  • "Knjige su debela pisma prijateljima – primijetio je jednom prilikom pjesnik Jean Paul. On je bit i funkciju humanizma ovom rečenicom ljupko nazvao pravim imenom: humanizam je telekomunikacija u mediju pisanja. Otkad postoji kao književni žanr, filozofija svoje pristalice regrutira tako što na infektivan način piše o ljubavi i prijateljstvu. Ona je ne samo govor o ljubavi prema mudrosti – ona tu ljubav želi probuditi i kod drugih. Od svojih početaka, prije više od 2500 godina, pa sve do danas, pisana filozofija je ostala virulentna zahvaljujući svojoj moći da preko teksta sklapa prijateljstva. Ispisuje se kao lanac pisama kroz generacije i, u prkos svim greškama u prepisivanju, možda čak i zahvaljujući takvim greškama, ona je prepisivače i tumače začarala prijateljevanjem." ("Pravila za ljudski vrt")
  • "Ratnici samoubice su još na pravom putu jer oni shvataju, više ili manje eksplicitno, da nije cilj koji opravdava sredstvo, nego sredstvo govori istinu o cilju."