Nenad Veličković

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kurzivan tekst

Nenad Veličković

bosanskohercegovački književnik
Rođenje
1962.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • "Treba preživjeti rat ili doći iz male evropske kolonije, pa pomisliti da više duha ima za jednim stolom ispred sarajevske birtije Rafaelo nego u svom ovom vinu koje će se na usnama pjesnika pretvoriti u poeziju." (Slobodna Bosna, br. 188, 22. juni 2000)
  • "Kad su se jedinice Armije Bosne i Hercegovine prvi put pojavile u Varešu, ljudi su tamo bili zbunjeni, vidjeli su bosanske ambleme na uniformama, a vojnici su u kasarni slušali Draganu Mirković. Muzika je ipak drukčija od književnosti, melodija je uvijek ista na svim jezicima, a ritmovi, pogotovo taj folk, su nekako slični, tako da čovjek i nema utisak da sluša nešto tuđe, nešto neprijateljsko. Sa knjigama je drukčije. Školski programi se bitno razlikuju, razlikujemo se po latinicama i ćirilicama, historije su drukčije ispričane, različite su perspektive u odnosu na ono što nam se desile." (Zarez br.146, 13. januar 2005)
Ima droga nema lijeka tuga kao brdo
Nema više more plavo ima žuta voda
Ne kaže se više zdravo sad su svi gospoda"
(iz pjesme Nema više)
  • "Nije ovo njegova Bosna. (Znam na šta misli: na marame oko glava, na pozdrave jezikom pustinje, na pjesme koje se pjevaju više kroz nos nego kroz usta, na vojnike sa povezima preko čela kao kod nindža-kornjača.)"
(Konačari)


Wikipedia
Wikipedia