Idi na sadržaj

Krivica

Izvor: Wikicitati

Citati[uredi]

 • Aleksandar Hemon
  • "I upravo ti se tada u umu počne kondenzovati krivnja, kap po kap, sve dok se ne pretvori u široku pučinu. Jednom kad rat započne, naši životi pođu svojim nemilosrdno jedinstvenim putanjama, da bi se na kraju ustanovila jasna podjela između onih koji su u ratu i onih koji nisu. Rat, naučit ću, opsjeda." (Knjiga mojih života)
 • Edward R. Murrow
  • "Radnje mladog senatora iz Wisconsina su prouzrokovale uzbunu i negodovanje naših saveznika vani i dale izvjesno ohrabrenje našim neprijateljima. I čija je to krivica? Ne stvarno njegova, on nije stvorio ovu situaciju straha on je samo iskoristio, i to veoma uspješno. Kasije je bio upravu, nije, Brute, do naših zvijezda već do nas krivica. Lahku noć. I sretno." (govor protiv politike senatora Josepha McCarthy-ja)
 • Karl Jaspers
  • "Da smo mi Nijemci, da je svaki Nijemac na neki način kriv, u to, ako naše izlaganje nije potpuno neosnovano, ne može biti sumnje: / 1. Svaki Nijemac, bez izuzetka, snosi političku odgovornost. On mora sudjelovati u obeštećenju koje će biti pravno regulisano. On mora podnijeti teret posljedica pobjednikovih postupaka, njegovih odluka i volje, njegove nesloge. Nismo u poziciji da tu imamo ikakav uticaj. Samo uz trajni napor da se razborito predstavljaju činjenice, šanse i opasnosti, možemo doprinijeti stvaranju pretpostavki za rješenja. Odmjereno i sa razlogom, čovjek se sijme obratiti pobjedniku. / 2. Ne svaki Nijemac, već samo vrlo mala manjina ima da podnese kaznu za zločine i druga manjina da ispašta za nacionalsocijalističke aktivnosti. Pravo na odbranu postoji. Presuđuju sudovi pobjednika ili njemački sudovi koje je pobjednik ustanovio. / 3. Vjerovatno svaki Nijemac – iako na sasvim različite načine – uviđa moralne razloge da sebe preispita. Pri tom, on ne mora priznavati drugu instancu do sopstvenu savjest. / 4. Vjerovatno svaki Nijemac, sposoban da razumije, u metafizičkom iskustvu takve nesreće doživljava preobražaj svoje svjesti o bivstvu i svoje samosvjesti. Kako se to odvija niko ne može ni propisati ni predvideti. To je stvar samoće svakog pojedinca. Šta iz toga ponikne, udariće temelj onome što će ubuduće biti njemačka duša." (Pitanje krivice)
 • Lav Nikolajevič Tolstoj
  • "Od onoga časa, kad je Pierre vidio to strašno ubistvo, koje su izvršili ljudi, koji to nisu htjeli učiniti, iz duše njegove kao da je iznenada bila istrgnuta ona opruga, na kojoj se sve držalo i pokazivalo živim, pa se sve srušilo u hrpu besmislena smeća. Iako nije sasvim bio toga svjestan, u njemu je propala vjera u dobro uređenje svijeta i u ljudsku i njegovu dušu i u Boga. To stanje je osjećao Pierre i prije, ali nikad tako snažno kao sad. Kad je prije Pierre zapadao u takve sumnje, izvirale su one iz njegove krivnje. A onda je Pierre u najdubljoj dubini duše osjećao, da je spasenje od toga očajanja i od tih sumnja u njemu samom. Ali sad je osjećao, da to nije bila njegova krivnja, što se svijet srušio u njegovim očima i što su ostale samo besmislene ruševine. Osjećao je, da nije u njegovoj vlasti, da se vrati u život." (Rat i mir)
Već do nas krivica ako smo sluge." (Julije Cezar)
  • "Krasna je ta budalaštinja ovoga svijeta: kad nam se sreća razboli - često zato što se presitila našim sopstvenim postupcima - mi krivicu za naše nesreće svaljujemo na Sunce, Mjesec i zvijezde; kao da smo hulje po nužnosti; budale po nebeskoj prinudi; nitkovi, lopovi i izdajice zbog toga što sfere vladaju nama; pijanice, lažovi i preljubnici zbog iznuđene poslušnosti uticaju planeta; i sve u čemu smo zli zahvaljujući nekom božanskom podstreku. Divan izgovor za arhikurvara da svoj nagon za prcanjem stavi na teret neke zvijezde!" (Kralj Lir)

Poslovice[uredi]