Idi na sadržaj

Kosmopolitizam

Izvor: Wikicitati

Citati[uredi]

 • Simon Caney
  • "Kosmopolitizam, onda, općenito potvrđuje tri principa: vrijednost pojedinaca, jednakosti, i postojanja dužnosti obavezujućih za sve." (Pravda bez granica)
 • Thomas Pogge
  • "Tri elementa dijele sve kosmopolitske pozicije. Prvo, individualizam: konačna jedinica obzira su ljudska bića, ili osobe - radije nego, recimo, porodične linije, plemena, etničke, kulturne, ili religijske zajednice, nacije, ili države. Ovi posljednji mogu biti jedinice obzira samo posredno, temeljem njihovih pojedinačnih članova ili građana. Drugo, univerzalnost: status konačne jedinice obzira pridaje se svim živim bićima jednako - ne tek nekom podskupu, kao što su muškarci, aristokrate, Arijanci, bijelci, ili muslimani. Treće, općenitost: ovaj posebni status ima globalnu snagu. Osobe su konačne jedinice obzira za sve - ne samo za njihove sunarodnjake, ljude iste vjere, ili slično." (Cosmopolitanism and Sovereignty)
  • "Kosmopolitizam se često odbacuje kao gledište koje ne ostavlja prostora za bilo koji vid pristrasnosti prema porodici, prijateljima ili ličnim projektima [...] Bilo koja uvjerljiva varijanta kosmopolitizma mora biti u mogućnosti da se distancira od ove karikature. Varijante kosmopolitizma društvene pravde to čine razlikujući različite domene ljudskog života i onda propisujući kosmopolitsku nepristrasnost samo za neke od njih: za dizajn i administraciju društvenih institucija. Opća ideja takvog razlikovanja u domenu je poznata iz slučaja pravnih i sportskih sudija koji moraju biti skrupulozno nepristrasni, ali samo kada djeluju u njihovim pojedinačnim ulogama [...] Svi punoljetni ljudi trebaju biti nepristrasni u određenim domenima - kada služimo kao porotnici, naravno, također kada govorimo, djelujemo ili glasamo kao građani [...] Kosmopoliti društvene pravde primjenjuju ovu ideju općenitije [...]: kada ljudski agenti odlučuju o dizajnu transnacionalnih institucionalnih aranžmana, oni trebaju staviti po strani njihove lične projekte i odanosti, kao i njihove nacionalne lojalnosti tako da preuzmu nepristrani obzir interesa svih pojedinaca koji na koje utjeću ti institucionalni aranžmani." (Cosmopolitism)
 • Uwe Steinhoff
  • "Kosmopolitizam je stanovište da državne, nacionalne ili etničke granice nemaju nikakav temeljni moralni značaj, to jeste, to je gledište da ne postoje etničke grupe, nacije ili države takve da članstvo u njima dodjeljuje bilo kakva moralna prava, dužnosti, slobode ili odgovornosti na odgovorne odrasle osobe, osim ako se to ne čini na vještački način. (Vještačni način bio bi, na primjer, da moćni vanzemaljci javno i uvjerljivo zaprijete: "Osim ako svi članovi država na Zemlji ne recituju pjesmu sutra, mi ćemo uništiti Zemlju." Ovo bi dodijelilo posebnu dužnost Zemljanima da recituju pjesmu da bi izbjegli uništenje Zemlje, ali na isti način dužnost bi se mogla dodijeliti vlasnicima mobitela plave boje koje, ne bitno da li su članovi država ili ne)." (Against Pogge's Cosmopolitanism)