Thomas Pogge

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Thomas Winfried Menko Pogge
njemački filozof
Rođenje 1953.
  • "[P]ozitivna obaveza vlade da štiti ljudska prava onih kojima vlada najbolje se razumijeva kao da je zahtijeva negativna dužnost na isti način kao i pozitivna obaveza vašeg komšije da vam zaljeva baštu. Vaše moralno pravo nameće opću negativnu obavezu na sve druge agente da vam se ne obavezuju, da bi vam potom prekršili obavezu. Oni koji ne čine prema vama bilo kakvo obavezivanje ispunjavaju ovu dužnost na trivijalan način. Ali komšija koji se obavezao ispunjava ovu negativnu dužnost samo ako onda postupi po dogovoru. Slično, ljudska prava osobe nameću opću negativnu dužnost na sve druge ljudske agente da ne učestvuju u nametanju njoj institucionalnog poretka pod kojim ona, predvidljivo i neizbježno, neće imati pristup nekim objektima njenih ljudskih prava. Oni koji ne učestvuju na taj način ispunjavaju ovu dužnost na trivijalan način. Ali oni koji učestvuju u nametanju njoj institucionalnog poretka ispunjavaju ovu negativnu dužnost samo ukoliko se pobrinu da pravila u čijem nametanju učestvuju priuštavaju onima na koje su nametnuta siguran pristup objektima njihovih ljudskih prava, u mjeri u kojoj je to razumno moguće." (Severe Poverty as a Human Rights)


  • "Tri elementa dijele sve kosmopolitske pozicije. Prvo, individualizam: konačna jedinica obzira su ljudska bića, ili osobe - radije nego, recimo, porodične linije, plemena, etničke, kulturne, ili religijske zajednice, nacije, ili države. Ovi posljednji mogu biti jedinice obzira samo posredno, temeljem njihovih pojedinačnih članova ili građana. Drugo, univerzalnost: status konačne jedinice obzira pridaje se svim živim bićima jednako - ne tek nekom podskupu, kao što su muškarci, aristokrate, Arijanci, bijelci, ili muslimani. Treće, općenitost: ovaj posebni status ima globalnu snagu. Osobe su konačne jedinice obzira za sve - ne samo za njihove sunarodnjake, ljude iste vjere, ili slično." (Cosmopolitanism and Sovereignty)


  • "Kosmopolitizam se često odbacuje kao gledište koje ne ostavlja prostora za bilo koji vid pristrasnosti prema porodici, prijateljima ili ličnim projektima [...] Bilo koja uvjerljiva varijanta kosmopolitizma mora biti u mogućnosti da se distancira od ove karikature. Varijante kosmopolitizma društvene pravde to čine razlikujući različite domene ljudskog života i onda propisujući kosmopolitsku nepristrasnost samo za neke od njih: za dizajn i administraciju društvenih institucija. Opća ideja takvog razlikovanja u domenu je poznata iz slučaja pravnih i sportskih sudija koji moraju biti skrupulozno nepristrasni, ali samo kada djeluju u njihovim pojedinačnim ulogama [...] Svi punoljetni ljudi trebaju biti nepristrasni u određenim domenima - kada služimo kao porotnici, naravno, također kada govorimo, djelujemo ili glasamo kao građani [...] Kosmopoliti društvene pravde primjenjuju ovu ideju općenitije [...]: kada ljudski agenti odlučuju o dizajnu transnacionalnih institucionalnih aranžmana, oni trebaju staviti po strani njihove lične projekte i odanosti, kao i njihove nacionalne lojalnosti tako da preuzmu nepristrani obzir interesa svih pojedinaca koji na koje utjeću ti institucionalni aranžmani." (Cosmopolitism)
Wikipedia