Gojko Berić

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Gojko Berić, novinar Oslobođenja
  • "Politika je veliki mamac za ovdašnje vjerske autoritete, takoreći njihova strast i najvažnije dopunsko zanimanje. (...) Naši vjerski lideri svake godine razmjenjuju bajramske i božićne poruke, ljube se na prijemima povodom tih praznika i priređuju predstavu sa elementima međureligijske bajke. Ali, čim ta bajkovita vatrica utrne, ponovo zavlada studen svakodnevnog života. Kakva harmonija vlada među religijskim institucijama, najbolje svjedoči famozno Međureligijsko vijeće, koje se tu i tamo sastaje, a potom opet razilazi na neodređeno vrijeme. Nezadovoljni nekim pojavama i događajima sa etničkim i vjerskim predznakom, vjerski lideri dozvoljavaju sebi da bojkotuju jedni druge. I šta onda priprostim vjernicima preostaje nego da ih u tome slijede, sve tamo do novih božićnih i bajramskih vjetrova."
Oslobođenje, 12. januar 2006


  • "U tome je, dakle, stvar: ubijalo se u ime Republike Srpske, ali se ubijalo i u ime Bosne i Hercegovine. Tako izgleda protekli rat viđen očima Milorada Dodika. Čudno da se maršal Herman Gering nije dosjetio da na Nirnberškom procesu kaže: Gospodo sudije, ne poričem da se ubijalo u ime fašizma, ali se, bogme, ubijalo i u ime antifašizma. To bi možda i moglo proći kao cinična dosjetka jednog nacističkog očajnika, ali niti bi promijenilo sudbinu nacističkih glavešina, ni sudbinu poražene Hitlerove Njemačke." (Oslobođenje, 6. juli 2006)


  • "Naša politička stvarnost sazdana je od bezbroj takvih i sličnih "detalja". Naši životu su zaglavljeni u njima, a ne u principima." ("Principi i detalji", Oslobođenje, 4. decembar 2014.)