Idi na sadržaj

Druga strana medalje

Izvor: Wikicitati
Druga strana medalje
AutorDario Džamonja
Originalni nazivDruga strana medalje
  • "Bezbeli da u Americi ima milion dobrih stvari!
Kao prvo njihov 'Bili of Rights', što bi se moglo prevesti kao 'Lista prava':
"Svi ljudi su rođeni jednaki!"
Nema veće istine na svijetu! (Doduše, nisu nikad oni čuli kad se mom jaranu Mirsadu Kaukčiji rodilo dijete, pa on primio poziv iz bolnice da je Sabina OK, i da je postao tata, a on - čini mi se da je tad radio u "Bosna-autu" - zapalio s posla, naručio svima, znanim i neznanim piće u "Kvarneru", pa još jedno, pa još jedno, pa da ne duljim... kad su ga u neko doba pitali: "Dobro, Mise, je l' kćerka il' sin?", a on odgovorio: "Jest."; "Šta bolan jest? Je l' kitonja, il' pišulja?"; "Rekao sam vam jest: ili je kćerka ili sin - trećeg nema.")"
  • "Ima li veće slobode na svijetu od prava glasa? - pitali su me moji američki prijatelji, pijani od sreće i piva što se džaba dijeli na glasačkim mjestima. Nisam im htio vrijeđati njihova duboka patriotska osjećanja i reći im da se kod nas može glasati kad hoćeš, koliko puta hoćeš, gdje hoćeš, pod kojim god imenom ti se mili..."
  • "Jack Nicholson je opet dobio "Oscara" i sretan sam zbog njega, jer sam čuo da je veliki jaran i siguran sam da ćemo se dobro družiti kad se upoznamo.
Ali, najveća sreća u Americi je kad nazovem svoju kćerku Nevenu, a još veća je kad ona nazove mene - pa milujem slušalicu i blesavo se smješkam još pola sata nakon našeg razgovora."