Idi na sadržaj

Danis Tanović

Izvor: Wikicitati

Danis Tanović je bosanskohercegovački režiser i scenarista, dobitnik Oskara za najbolji strani film


  • "Wow. Hvala Akademiji, posebno onima koji su glasali za mene. Želim da se zahvalim mojim producentima, posebno čovjeku koji je pokrenuo sve ovo, Čedomiru Kolaru, koji je pročitao scenarij i pratio me sve do danas. Zahvaljujem se mojim saradnicima, glumcima - dvoje njih je ovdje. Zahvaljujem se United Artistsu i Bingham Rayu, koji su uradili veliki posao promovirajući moj film ovdje. Da, i želim se zahvaliti mojoj supruzi što je bila tako divna i dobra prema meni, voljela me i bila vrlo strpljiva. Ovo je za moju zemlju, za Bosnu. Hvala vam" - govor pri primanju Oskara 25. mart 2002.


  • "Čini mi se da je film izgubio mnogo od svoje moći koju je nekada posjedovao. Čini se da je danas televizija najjače sredstvo manipulacije. Ne čini se, ona to i jeste. Dakle, čini se da uloga filma i nije bila da bude sredstvo manipulacije, nego jednostavno sredstvo umjetničkog izražavanja." (Oslobođenje, 20. august 2001)


Drugi o njemu[uredi]

  • "Danis je naš čovjek, reditelj koji je film učio i ovdje, ali koji je nedavno na Butmir sletio s belgijskim pasošem. Ipak, on je napravio veliku uslugu BiH rekavši da je to bh. film. Možda je razlog i činjenica da je "Ničija zemlja" na bosanskom jeziku i da je zbog toga niko drugi ne može kandidovati." (Benjamin Filipović, Express, 9. oktobar 2001)