Benjamin Filipović

Izvor: Wikicitati
Benjamin Filipović
bosanskohercegovački režiser
Rođenje1962.
Smrt20. juli 2006.


  • "Danis je naš čovjek, reditelj koji je film učio i ovdje, ali koji je nedavno na Butmir sletio s belgijskim pasošem. Ipak, on je napravio veliku uslugu BiH rekavši da je to bh. film. Možda je razlog i činjenica da je "Ničija zemlja" na bosanskom jeziku i da je zbog toga niko drugi ne može kandidovati." (Express, 9. oktobar 2001)


  • "Konačno, ako ZAISTA, ponavljam: STVARNO želimo umjetničku PRODUKCIJU, onda se moramo uhvatiti za novčanik. Inače, foliraćemo se da je naše nešto što nije naše, i prodavati ublehe o vrhunskim talentima, pameti, nadnaravnoj sposobnosti... I hvatati se za glavu. Svaki dan sve više i više. A sve nas je manje i manje." (Oslobođenje, 3. august 2001)


  • "Nema kantonalnog filma, nema ono mahalskog filma, nema entitetskog filma. Postoji naravno bh. film. Kao takav, on postaje brend, skoro, i sjajna je stvar ako će se razvijati produkcija igranih i ostalih formi. Vrlo sam sretan i ponosan na činjenicu da nekako pomažem u pisanju nove stranice u istoriji bh. filma.." (Radio Slobodna Evropa)