Antoinette Scherz

Izvor: Wikicitati
Antoinette Scherz
njemačka politička teoretičarka
Rođenje
Njemačka
  • "Legitimnost demosa je izuzetno značajna za demokratsku teoriju kao samo-referentnu teoriju u kojoj je politička moć legitimisana u upućivanju na pojedince nad kojima se vrši [...] Legitimnost demosa leži u srcu demokratske teorije iz dva glavna razloga. Prvo, legitimnost tvrdnji učinjenih u ime naroda zavise ne samo od procesa odlučivanja, već i od subjekta koji donosi odluke. Stoga ako je legitimnost demosa upitna, legitimnost demokratskog odlučivanja je također potkopana. Drugo, legitimnost demosa utječe na njegovo pravo da isključi druge. Ako je sastav demosa proizvoljan, njegovo pravo na samo-određenje njegovih članova možda ne bude valjano. Stoga, demos kao kolektivni subjekt je od ključnog značaja za legitimnost same demokratije. Međutim, koncepcija legitimiteta demosa pati od dramatičnog manjka jasnosti. Empirijski, nije problem identificirati određene građane države koji utvore demos. Ipak šire konceptualne i naročito normativne dimenzije koncepta demosa su maglovite." (The Legitimacy of the Demos: Who Should Be Included in the Demos and on What Grounds?)


  • "Demokratija uvijek zahtijeva subjekta, tijelo naroda u njegovom procesu kolektivnog jednakog odlučivanja. Ovo znači da proširenje prava učestvovanja je normativno povezano sa principom jednakosti, koji zabranjuje ograničenje demosa na malu elitu koja vlada nad drugima. Stoga ima smisla govoriti o demosu prije svega kao o subjektu demokratije." (Ibid.)


  • "Problem granica demokratske teorije jeste u tome što inicijalna definicija granica demosa nikada ne može nastati na proceduralno demokratski način." (Ibid.)