Idi na sadržaj

Alija Nametak

Izvor: Wikicitati
Alija Nametak
Rođenje06.03.1906.
Smrt08.11.1987.

Citati[uredi]

  • "- Nikad se za jednom sofrom na iftaru svi među se ne poznaju. A niko neće upitati "Ko je ovaj?" kojega ne zna, da drugi ne bi za pitača pomislili da je matuh. Kad top pukne i kad se posjeda za sofru, i ti sjedi i odmah jedi! Nemoj kašikom bosti, nego je lijepo položi da se u nju slijeva mast s vrha čorbe. Tako kušaj dok god ima masti na čorbi, a onda diži čašu a prihvataj drugi sud. Ako je u sahanu pečeno janje ili tuka, okreni sebi što najvoliš. Dobro pazi neka ti je vazda jedan zalogaj u ustima, drugi u ruci, a treći zamjeraj u sahanu ili tevsiji! Ne pij vode da ti džaba ne zauzima mjesto u želucu! Vodu možeš i doma piti.
I kad se Tuturuza i Mećo zapazili i sprijateljili i kamo god je jedan bio pozvan na jemek i drugi je tamo pristajao." (Odlomak iz TUTURUZA I ŠEH MEĆO)

Drugo o njemu[uredi]

  • Nadan Filipović
    • "Ovo je priča zbog koje je rahmetli Alija Nametak krajem travnja 1945.godine osuđen na petnaest godina teške robije, od koje je odležao punih devet. U obrazloženju presude partizanskog prijekog suda stajalo je “kriv je što je svojim pripovjetkama izazivao bratoubilačku mržnju…” Evo, pročitajte tu priču “tešku” petnaest godina teške robije. Da su naši partizanski osloboditelji bili u pravu u slučaju Alije Nametka, pitam se koliko godina ili smrtnih kazni je trebao dobiti muslimanofob, bosnofob i islamofob Ivo Andrić, koji je, k’o biva, svojim nedjelima širio ljubav među narodima i narodnostima bivše Jugoslavije. Međutim, bilo je po principu Aliju na robiju, a Ivu u obaveznu lektiru. (Kratki uvod u pripovjetku "Za obraz", 23. februara 2011. godine na njegovom otvorenom portalu "Bošnjačko oko", [1])

Reference[uredi]