Čedomir Jovanović

Izvor: Wikicitati
Čedomir Jovanović
srpski političar, predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije
Rođenje13. 4. 1971.
Beograd, Srbija
  • "Prihvatanje istine o Srebrenici nije ni izdaja Srbije ni vrijeđanje srpskih žrtava, već izraz najdublje ljubavi i poštovanja prema zemlji, narodu i našoj djeci koja odrastaju u ovom haosu drustva lišenog osnovnih vrijednosti. Time se skida teret zla sa svih nevinih, koji pod tim zlom nestaju ili će nestati sutra. (na zvaničnoj web stranici Liberalno demokratske partije Srbije o rezoluciji o Srebrenici, prenio NAP 17.06.2015.)
  • "Srebrenica s Bratuncom nema veze. Razlika je dramatična. Sve što se desilo u Bratuncu, što se desilo u Skelanima, na Baniji, Liki, Kodrunu, ono što se dešavalo u Posavini, bilo je izraz ratnog ludila u kome neka lokalna propalica postane vojskovođa. Strašna je razlika između Nasera Orića i Radovana Karadžića, Orića i Ratka Mladića. Naser Orić je klasična potvrda one Andrićeve definicije o ratu i fukarama. Svoju vojsku je formirao tako što je mobilisao svakog nesrećnog Bošnjaka kome je neko ubijen u tom ludom ratu. Iz Srebrenice je pobegao pred Ratkom Mladićem, baveći se potom biznisom. Ratko Mladić je, nažalost, klasična potvrda definicije o genocidnoj politici koju je zajednički vodilo rukovodstvo Bosanskih Srba i Milošević u Beogradu."


  • "Kosovo je neovisno o Srbiji posljednjih deset godina i bit će nova država na Balkanu. U kojoj mjeri će to biti formalizirano ovisi o političkim okolnostima i spremnosti svijeta da insistira na novm rješenju, ali će se to vrlo brzo svesti na najbolnije teme za Srbiju. Za takvo stanje postoji i krivica i odgovornost i Slobodan Milošević nije sam pokrenuo i realizirao svoju politiku pa ne treba ni sam platiti cijenu tog propalog nacionalnog projekta." (za "Jutarnji list")


  • "Imamo begove, age i postoji raja. Možemo samo da žalimo što su Turci odavde otišli. Da su ostali, bili bismo bliže Evropi nego što smo sada. (...) Srbija je posljednja adresa za sve ratne protuhe, za propale političare i idealna adresa za Miloševićeve tajkune koji samo u Srbiji mogu da rade što se nigdje u svijetu ne radi" (24sata.info, 26. decembar 2007.)
  • "Ja se sjećam predsjedničke kampanje u kojoj sam rekao da ne mogu biti Beograđanin ako pritom nisam Sarajlija, Prištevac ili Zagrepčanin, da ne mogu biti dobar Srbin ako nisam Bošnjak ili Hrvat; jer jedino tako mogu biti čovjek." (FaceTV, gostujući u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“, 11. decembar 2010.)[1]

Reference[uredi]

  1. Čedomir Jovanović, gostujući u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“, Sarajevo, 11. decembar 2010. – YouTube LDP TV (od 9:16 min. do 9:31 min.)