Wikicitati:Pomoć

Izvor: Wikicitati

Wikicitat na bosanskom jeziku funkcioniše na istim principima kao i Wikipedija na bosanskom jeziku. Za više informacija pogledajte stranicu za pomoć na wikipediji na bosanskom jeziku.

Posebni standardi za pisanje tekstova na Wikicitatu[uredi]

Opis ličnosti[uredi]

Za razliku od članaka na Wikipediji, Wikicitat je prvenstveno namjenjen sakupljanjem citata ličnosti. Samim tim ovo nije enciklopedija koja se koristi za definisanje i opisivanje tih ličnosti. Ipak osnovne informacije o ličnosti koju citirate su korisne. Ograničite se da u jednoj rečenici objasnite o kojoj se ličnosti radi te odvojite taj dio teksta sa horizontalnom crtom upisujući 4 crtice:

----


Uvezivanje Wikipedije i Wikicitata[uredi]

Ukoliko postoji članak o ličnosti koju citirate na Wikipediji na bosanskom jeziku možete uvezati taj članak sa tekstom na Wikicitatu sa tim što upišete slijedeći kod za šablon u tekst o ličnosti na Wikicitatu:

{{wikipedia|''ime i prezime''}}

Također je korisno da uvežete i članak o toj ličnosti na Wikipediji sa tim što upišete slijedeći kod za šablon u članak koji se nalazi na Wikipediji:

{{wikicitat|''ime i prezime''}}


Kategorisanje[uredi]

Neke kategorije su već predložene na Početnoj stranici Wikicitata. Nastojte da prvo iskoristite te kategorije prije nego postavljate nove.

Ostali standardi[uredi]

Citirani tekst stavljajte pod navodnike. Nije potrebno da slova Italizirate pošto se podrazumjeva da se Wikicitat koristi za citiranje ličnosti. Gdje moguće navodite i datum ili barem godinu kad je ličnost izjavila citat.