Ustavno sudovanje

Izvor: Wikicitati
Ustavno sudovanje
Autor
Ivo Krbek
spis ustavne teorije
Originalni naziv
/
Datum izdavanja
1960.  • "Ustavnim sudovanjem u širem i pravom smislu razumijeva se rješavanje u sudskom obliku o određenim ustavnopravnim pitanjima, a u cilju zaštite ustava."


  • "Sudac koji rješava ustavnopravnu stvar mora skrupulozno paziti da ostane u okviru sudske funkcije, a ne da ovu prijeđe i da sebi prisvaja nadležnost neke nadparlamentarne vlasti. Sudac koji to čini zloupotrijebljava svoju nadležnost, mjesto da čuva ustav on ga najgrublje vrijeđa. Iz prethodnih izvoda proizilazi da se sudskom metodom ne mogu rješavati strogo politički sporovi koji se nemaju prosuđivati po pravnim normama. Ako se takvi sporovi ipak ustupe na rješavanje sudu, onda ih sud ne rješava po pravilima suđenja niti pri tome vrši funkciju suđenja; posrijedi je posebna funkcija za koju moraju vrijediti i posebna pravila."


  • "[P]raktički je nemoguće iz ustavnog sudovanja ukloniti svako političko rezonovanje i ovo svesti na čisto pravno rezonovanje. Ali radi se o tome da se političko rezonovanje svede u prave granice i da se ustavni sudac putem takvog rezoniranja ne pretvori u posebnu političku vlast i ne izvrši zloupotrebu svoje osnovne sudske funkcije."