Idi na sadržaj

Starac i more

Izvor: Wikicitati
Starac i more
AutorErnest Hemingway
Originalni nazivThe Old Man and the Sea
Datum izdanja1952.
  • "Ribu nisi ubio samo zbog toga da bi uživao i da bi je prodao na pijaci, pomisli on. Ubio si je iz ponosa i zbog toga što si ribar. Volio si je živu, a voliš je i mrtvu. Ako je voliš, nije grijeh ubiti je. Ili je onda još veći?"
  • "Ali, mislio je, držim ih baš kako treba. Samo, više nemam sreće. Ko zna? Možda danas? Svaki dan je nov dan. Dobro je kad čovjek ima sreću. Tačnost mi je ipak draža. I onda kada sreća dođe, spreman si."
  • "Ali čovjek nije stvoren za poraze (...) Čovjek može biti uništen, ali ne i pobijeđen."
  • "Gore u kolibi na starčeve oči ponovo se navukao san. Spavao je još uvijek s licem zagnjurenim u postelju, a dječak je sjedio kraj njega, posmatrajući ga. Starac je sanjao o lavovima."


Drugi o djelu

[uredi]
  • William Faulkner
    • "Njegovo najbolje. Vrijeme bi moglo pokazati da je ovo najbolje pojedino djelo ikoga od nas, mislim njegovih i mojih savremenika. Ovaj puta je otkrio Boga, Stvaratelja. Do sada su njegovi muškarci i žene stvarali sami sebe, oblikovali se od vlastite gline; oni su sami stvarali svoje pobjede i poraze da bi pokazali sebi ili jedni drugima koliko mogu biti čvrsti. Ali ovaj put on piše o sažaljenju , o nečemu negdje što ih je sviju stvorilo: starca koji je morao uhvatiti ribu a onda je izgubiti, ribu koja je morala biti uhvaćena a onda izgubljena, morske pse koji su morali starcu oteti njegovu ribu; stvorio ih sve, voljeo ih sve i žalio ih sve." (Prikaz Starca i mora, Shenandoah, No. 3, Autumn 1952, str. 55.)