Idi na sadržaj

Slika Dorijana Greja

Izvor: Wikicitati
Slika Dorijana Greja
AutorOscar Wilde
Originalni nazivThe Picture of Dorian Gray
Datum izdanja1890.
  • "Danas svijet zna cijenu svega, a vrijednost ničega."


  • "Dragi momče, nijedna žena nije genije. Žene su ukrasni pol. One nikad nemaju ništa da kažu, ali to govore zanosno. Žene predstavljaju trijumf materije nad mišlju kao što muškarci predstavljaju trijumf misli nad moralom."


  • "Kad vam ode mladost, s njom će otići i vaša ljepota, a onda ćete iznenada otkriti da vas ne čekaju nikakve pobjede ili ćete se zadovoljavati onim malim bijednim pobjedama koje će vam sjećanje na prošlost učiniti gorčim od samih poraza. Svaki mjesec koji prohuji, približava vas nečem strašnim, vrijeme je ljubomorno na vas i ono vodi rat protiv vas i vaših krinova i ruža. Lice će vam poblijedjeti, obrazi upasti a oči se zamutiti. Užasno ćete patiti. Ostvarite mladost sada dok je imate."


  • "Moći će da slijedi svoju misao u najskrovitijim mjestima. Portret će za njega biti najmagičnije ogledalo. Kao što mu je otkrio sopstveno tijelo, tako će mu otkriti i dušu. A kada se zima spusti na sliku, on će još uvijek stajati na mjestu gdje proljeće treperi na ivici ljeta. Kada krv iscuri iz njenog lica i iza sebe ostavi blijedu masku krede s olovnim očima, on će zadržati sjaj momačkog doba. Ni jedan jedini cvjetak njegove ljepote neće nikada svenuti. Ni jedan jedini damar njegovog života neće nikada oslabiti. Kao grčki bogovi biće jak, hitar i radostan. Kao da je važno šta se dešava obojenom liku na platnu? On će biti čitav. To je sve..."


  • "Vjernost! U njoj je strast za svojinom. Mnoge stvari odbacili bismo od sebe, kad se ne bismo bojali da će ih drugi uzeti.""


Vanjski linkovi[uredi]