Richard Holbrooke

Izvor: Wikicitati
Richard Charles Albert Holbrooke
Ričard Holbruk, američki diplomata, pisac, editor, bankar i arhitekta Dejtonskog mirovnog sporazuma
Rođenje24. april 1941.
New York City, SAD
  • "Miloševićeva smrt izazvala je oživljavanje mnogih neobičnih sjećanja. Taj je čovjek uništio Balkan. (...) Nekada čudovišta, poput Hitlera i Staljina, ostave najveći trag u historiji, a takav je slučaj i sa Miloševićem." - izjava za BBC 2006.
  • "Najveća greška Daytonskog sporazuma je to što smo dozvolili Republici Srpskoj da zadrži pridjev Republika. Mislili smo da ta riječ nema ništa veće značenje nego Republika Texas ili Commonwealth of Massachussetts. Nismo shvatali historijske konotacije te riječi za Balkansku stvarnost. Naravno, Milošević je zagovarao to ime ali vjerujemo da su mu još par Tomahawk raketa mogle promijeniti mišljenje." - 11. novembar 2005.
  • Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on, ali ponavljam, da nije bilo njega, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobjedio. Nakon višednevnih teških pregovora, Milošević je pristao da se Sarajevo preda Federaciji. Kazao je da je Izetbegović zaslužio Sarajevo, jer ga nikad nije napuštao. Krajišnik i Buha su pobješnjeli na to. Da je Izetbegović napustio Sarajevo, BiH ne bi opstala. (Iz intervjua Dnevnom avazu, 3. oktobra 2003.)