Idi na sadržaj

Preobražaj javnog prava

Izvor: Wikicitati
Preobražaj javnog prava
AutorLeon Duguit
Originalni nazivLes transformations du droit public
Datum izdanja1913.
  • "Pojam javne službe zamenjuje pojam suverenosti kao osnovu javnog prava [...] Istog dana kad je pod uticajem vrlo različitih uzroka, čije izučavanje ne spada ovde, stvorena razlika između upravljača i onih nad kojima se upravlja, stvoren je i pojam javne službe. Zaista, shvatilo se još od tog trenutka da se upravljačima nameću izvesne obaveze prema onima kojima upravljaju, kao i da je izvršenje tih obaveza u isto vreme posljedica i opravdanje njihove veće sile. To je u suštini pojma javne službe."


  • "Ukratko, izgleda da se pojam javne službe ovako može odrediti: to je svaka ona djelatnost čije vršenje upravljači treba da regulišu, obezbijede i kontrolišu, pošto je ona neophodna za ostvarenje i razvitak društvene međuzavisnosti i takve je prirode da može biti potpuno obezbijeđena samo posredovanjem sile kojom raspolažu upravljači.”


  • "Ostaje prema tome da je zakon jednostavni izraz osobne volje ljudi koji ga donose, poglavara, države, članova parlamenta. Za sve drugo može se reći da je samo fikcija. U Francuskoj, na primjer, zakon je izraz volje 350 poslanika i 200 senatora, koji čine uobičajenu veličinu u Senatu i Skupštini."