Pregled upravnog prava

Izvor: Wikicitati
Pregled upravnog prava
Autor
Maurice Hauriou
djelo pravne filozofije
Originalni naziv
Précis de droit administratif
Datum izdavanja
1892.  • "Institucija pripada pravu na dva načina, najprije jer se u instituciji i kroz instituciju dešava preobrazba faktičkih stanja u pravna stanja; zatim, zato što je ona izvor dvaju oblika prava, disciplinarnog i statutarnog."


  • "Svako faktičko stanje koje se produžava u miru unutar nekog društva teži da postane pravno stanje, pomoću pojave koju možemo nazvati legitimacijom [...] No ako ne želimo da fenomen legitimacije izgleda kao čist trijumf sile i svršenog čina, treba ga vezati uz instituciju [...] Pravno stanje dakle nije proizvedeno trajanjem činjenice, već poboljšanjem činjenice pomoću njenog postupnog prilagođavanja uvjetima prava i morala. A ono što omogućuje da pretpostavimo poboljšanje činjenice jest trajanje u miru. Moramo vjerovati da se ono što je trajalo u miru tokom dosta dugog vremena nije održalo jedino silom, već slobodnim pristupanjem savjesti, i zato što činjenica nije u neskladu s osjećajem prava koji pojedinci imaju, ni sa njihovim moralnim stremljenjima. Ako bi, međutim, trajanje u miru bilo tek prividno, ako bi bilo dokazano da se ono postiglo samo primjenom odveć oštre prisile, legitimacija se ne bi ostvarila. Ova teorija povezuje nastanak pravnog stanja s idejama pravde i društvenog mira, koje su temeljni elementi ideje prava, ali na jedan praktičan način, pokazujući da stanje pravde i mira treba da bude vezano za određenu organizaciju, vezano za nju preobražajem koji u nju utiskuje, ugrađeno u nju čineći je institucijom koja je istovremeno faktička i juridička. Pristajući uz gotov čin, pojedinačne svijesti ga legitimiraju, ali ga ne ukidaju."


  • "U mjeri u kojoj neka institucija postaje pravno stanje, ona se u isto vrijeme ukazuje kao izvor prava, jer disciplina pomoću koje ona opstaje poprima pravni karakter [...] Jedno pravno pravilo ima vrijednost pozitivnog prava samo ako, formulirano unutar neke institucije, u svoje sadržaju izražava disciplinu institucije i ako je sankcionirano tom istom disciplinom; ono će tada uživati autoritet prisile a i moralne osjećaje jednog organiziranog kolektiviteta."
Wikipedia
Wikipedia