Idi na sadržaj

Pomoć:Sadržaj

Izvor: Wikicitati
Dobrodošli na Wikicitat - slobodnu zbirku citata na bosanskom jeziku
"Dajte čovjeku ribu; Nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čovjeka da lovi ribu; Nahranili ste ga za cijeli život" - Kineska poslovica


Wikicitat je slobodna zbirka citata na bosanskom jeziku čijem se obogaćivanju i uređivanju i Vi možete pridružiti, a koja je namijenjena sakupljanju citata znamenitih ličnosti i kreativnih djela. Na Wikicitatu se od 26. oktobra 2005. godine trenutno nalazi 4.166 tekst(ov)a. Pozivamo vas da doprinesete ovom projektu. Pogledajte dolje navedene upute da saznate na koji način se i Vi možete pridružiti.


U sljedećih nekoliko redova saznat ćemo kako se registrirati i prijaviti, započeti novi članak, kako pravilno formatirati stranicu, te upoznati pravila kojih se svaki korisnik mora pridržavati. Uputstva su poredana tako da novi korisnik može pravilnim redom da oblikuje članak. Ako vam nešto ne pođe za rukom, ne odustajte, uvijek možete postaviti pitanje na Čaršiji, gdje se svi mi okupljamo! Za općenite informacije o zajednici pogledajte Vrata zajednice.

Ako želite surađivati i pomoći Wikicitatu u pisanju novih članaka obavezno se Registrujte.

Tako svaki vaš doprinos biva evidentiran i time automatski otvarate vrata da dobijete jednu od Wiki nagrada koje bosanska Wikipedia dodjeljuje vrijednim korisnicima. Ovdje se trud cijeni, jer je na dobrovoljnoj osnovi - a nevjerovatno koristan za društvo!

Članak je nemoguće obrisati ako je uređen po propisima, a sve što spada pod vandalizam se briše!

Ako ste stručni za neko polje i želite podijeliti svoje znanje, najbolje je da započnete novi članak ili više njih, ili ako postoji članak da ga dopunite novim citatima. Prvo što trebate uraditi je da izvršite pretragu, da vidite postoji li isti ili veoma sličan članak. Tako se izbjegavaju dvojni članci koji govore o istoj stvari.

Članak najlakše započinjemo unošenjem naziva istog u polje ispod:


Kako još mogu započeti novi članak?

Na primjerima se najbolje uči. Uvijek možete provjeriti nečiji drugi članak koji je bio izabran za članak mjeseca, a on se obično pojavljuje na naslovnoj stranici. Dobar primjer jednog urednog članka je: Martin Luther King, Jr.. Tu možete vidjeti šta bi jedan prosječni članak trebao da sadrži. Korisno je pogledati i englesku ili neku drugu Wikipediju, te tu naći dosta podataka za vaš članak.

Osnovne napomene[uredi]

  • Sam sadržaj članka ne smije biti potpisan od autora, jer je Wikipedia bazirana na GNU Slobodnoj dozvoli i sav sadržaj je slobodan. Zapis o tome ko je napisao članak postoji, jer se svaka, i ona najmanja, promjena zapisuje. Pošto posjedujete svoju korisničku stranicu (za što se trebate registrirati), sa vašim imenom vaše zasluge i rad se itekako primijete. Zbog toga postoje i nagrade.
  • Osim dodavanja informacija, članke je lijepo povezati sa drugim člancima. Za tu svrhu koristimo interne linkove koji se stvaraju pomoću ove komande: . Linkova ne treba biti premalo, ali niti previše. Vanjski linkovi na stranice koje nisu u sklopu Wikicitata se dodaju na dnu članka u posebnom odjeljku. Vanjski link možemo napraviti komandom . Pogledajte detaljnija uputstva o pravljenju linkova.
  • Wikipedia je enciklopedija. Nijedan članak ne bi smio biti neka vrsta reklame i lična promocija. Također, lični utisci i kritički osvrt na temu nije uvijek poželjan. Wikipedia treba da sadrži što više činjenica, podataka i slika.

Također pogledajte[uredi]

Ostale korisne informacije[uredi]

Za pravilno pisanje članaka savjetujte pravopis bosanskoga jezika i jezičke standarde na bosanskoj Wikipediji. Svaki članak treba da bude neutralan, i po mogućnosti da nabroji svoje izvore.