Idi na sadržaj

Pad (Camus)

Izvor: Wikicitati
Pad
AutorAlbert Camus
Originalni nazivLa Chute
Datum izdanja1956.
  • "Dao bih deset razgovora s Einsteinom za prvi sastanak s nekom zgodnom statistkinjom."
  • "Kad na stanovit način ostavljate dojam uspješna čovjeka, to može razjariti i magarca."
  • "Osjećaj da si na pravoj strani, zadovoljstvo što imaš pravo, radost što možeš sama sebe poštivati, dragi gospodine, to su moćni pokretači koji nam pomažu da koračamo uspravno ili da idemo naprijed. Ako ljude toga lišite, pretvorit ćete ih u bijesne pse. Koliko je zločina počinjeno samo zato što počinitelji nisu mogli podnostiti što su u krivu."
  • "Pomisao koja je čovjeku najprirodnija, koja mu se javlja naivno, kao iz dubine njegove prirode, jest pomisao o vlastitoj nedužnosti."
  • "Ponekad ćete jasnije prodrijeti u čovjeka koji laže negoli u onoga koji kaže istinu. Istina, kao i svjetlost, zasljepljuje. Laž je naprotiv, poput lijepa sumraka u kojem se ističe svaki predmet."
  • "Posebno ne vjerujte prijateljima kad traže da budete prema njima iskreni. Oni se samo nadaju da ćete ih podržati u dobru mišljenju što ga imaju o sebi pružajući im dodatnu sigurnost što će je crpsti iz vašega obećanja da ćete biti iskreni. Ako se dakle nađete u takvu položaju, ne oklijevajte: obećajte da ćete govoriti istinu i lažite kako najbolje umijete. Odgovorit ćete njihovoj dubokoj želji i dvostruko ćete im dokazati svoju naklonost."
  • "Prisila što sam je sebi nametao kako bih prikrio poročan dio svoga života, pridavala mi je, na primjer, neko hladno držanje u kojem su ljudi vidjeli izraz vrline, moja mi je ravnodušnost pribavljala naklonost, a moja je sebičnost dosizala vrhunac u mojim plemenitim djelima."
  • "Svakom su čovjeku robovi potrebni, kao što mu je potreban čist zrak. Zapovijedati znači disati. Pa i oni najrazvlašteniji nekako uspijevaju disati. I posljednji čovjek na društvenoj ljestvici ima ipak supružnika ili dijete. Ima psa, ako je neoženjen. Bitno je, uglavnom, moći se ljutiti, a da onaj drugi pritom nema pravo odgovoriti."