Idi na sadržaj

Opomena duši

Izvor: Wikicitati

Opomena duši je djelo grčkog mudraca Hermesa Trismegistosa
  • "O dušo, moraš steći istinsko znanje o svom sopstvenom biću, kao i o njegovim shvatanjima i oblicima. Nemoj misliti da postoji i jedno jedino shvatanje koje želiš da upoznaš, a koje je izvan tebe. Ne, sve što moraš da naučiš je u tebi."


  • "Duša je bestjelesna. Sve što se nalazi ispod duše ne može imati učešće u životu, izuzev uz pomoć duše. Duša u sebi posjeduje moć mišljenja, volje i suda. Ona širi svoje moći nad svim sa čime se povezuje, u slučaju da je to u stanju da primi njene moći. I tako ona donosi život."


  • "Ludilo je pomisliti da se u grubotvornom svijetu može pronaći bilo što što je zaista čisto. Kada se pomisli da je pronađeno nešto što izgleda čisto, ono ipak nije stvarno čisto, jer ne može postojati istinska čistoća u nečemu što nije vječno."


  • "Ako ti se neke stvari čine pomalo nejasnim, moraš se u sebe samu, u svoju savjest povući, tako da tvoje moći ostanu slobodne od suprotnosti i zabune. Onda ćeš kroz spoljne stvari biti odvedena ka unutarnjem gledanju. Kada neko, ko promatra sliku, iz nje izvede postojanje slikara i u iscrtavanju linija i načinu slikanja prepozna slikarevu ruku u pokretu, ako, znači, biva pokrenut nadahnućem stvaratelja, dobiva uvid u ideju tvorca. Tako je sa svim, o dušo. I ako tvorac nije neposredno vidljiv, možemo mu se približiti preko njegovih djela."